29.09.2021 | 16:14
Нова афера в Дубай: Задържаха български златни съкровища в торби и сакове
Министерството на икономиката: Разпитваните членове на делегацията не са наши служители

Пореден скандал по оста София-Дубай: в емирството, което е част от ОАЕ, е арестувана реплика на Панагюрското златно съкровище за Експо 2020, съобщи разследващият сайт bird.bg.

Според информацията вчера митничарите на дубайското летище са задържали членове на българската делегация за изложението, които са пренасяли в ръчните си багажи реплика на съкровището. То трябвало да краси българския павилион, но в момента е арестувано от местните митници.

Предметите с обща маса около 6 кг чисто злато не били оформени като износ на българската митница. За произхода им имало само писмо, че не са оригинал и културна ценност. Митниците на ОАЕ са освободили делегацията ни след разпит, но са задържали предметите, тъй като е налице нарушение на митническото законодателство. Де юре е налице незаконен внос на 6 кг от ценния метал в ОАЕ, посочват от bird.bg.

Копието на съкровището се съхранява в НИМ. То е предоставено на Министерството на икономиката, под чиято шапка е организацията на българското участие в Експо 2020. Оттам обаче пропуснали да оформят златото пред нашите митници с манифест за износ, което довело до неприятния инцидент.

Днес от Министерството на икономиката излязоха с позиция по скандала. Според нея задържаните и разпитани членове на българска делегация на летището в Дубай, заради пренасянето на реплика от Панагюрското и Варненското златни съкровища, не са служители на Министерството на икономиката, а са представители на консорциума, който изпълнява обществената поръчка, за организиране представянето на България на международния форум.

Като координатор на българското участие в Изложението Министерството на икономиката е обявило обществена поръчка за изпълнител и има сключен Договор № 121/13.12 2019 г. с ДЗЗД „България ЕКСПО 2020“ , за осигуряване на цялостната организация по подготовка, изготвяне на концепция и осъществяване на участието на Р България в Световното универсално изложение ЕКСПО 2020 Дубай в ОАЕ.

Документите за износ на съкровищата е трябвало да бъдат изготвени от фирмата изпълнител, както от юридическа, така и от финансова гледна точка. Отговорността за пренасянето на предметите, както и за цялата изложба е на изпълнителя – ДЗЗД ” България ЕКСПО 2020″, посочват от ведомството на министър Даниела Везиева.

Оттам уточняват, че тази важна част от българската експозиция за изложението документално не е проучена и подготвена от страна на изпълнителя в продължение на цяла година и че се е наложило подготовката на документите да се осъществи в последните дни преди заминаването.

Министерството на икономиката ще търси отговорност от изпълнителя, с всички законови възможности, заявяват още от МИ.

Скандалът бе коментиран и от бизнесмена и политически лидер на партия “Българско лято” Васил Божков, който от година и половина е в емирството след като прокуратурата подгони бизнеса му. Във фейсбук той обяви, че се съмнява дали става дума за копие или за археологическа ценност.

“Вчера в Дубай бяха арестувани 9 кг златни предмети. Начинът на пренасяне – в сакове и торби, е добре познат от заграбването на колекцията ми. Освен контрабандата на злато, остава открит въпросът какво са изнесли чиновниците. Музейните копия и реплики никога не се правят от същия метал и в същия размер като оригинала. Дали не сме свидетели на поредното ограбване на културно-историческото ни наследство?”, написа Васил Божков в социалната мрежа.

OffNews.bg

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране