04.12.2021 | 12:09
Новият председател на парламента: Ще видим как ще плащаме заплата на Пеевски (ВИДЕО)
Недопустимо е парламентът да бъде придатък на изпълнителната власт и да се гласуват формално вече взети решения, каза Никола Минчев

Ще видим как ще плащаме заплата на Делян Пеевски. Това заяви пред bTV новият председател на Народното събрание Никола Минчев от “Продължаваме промяната”.

След наложените санкции от страна на САЩ по закона “Магнитски” банковите сметки на Пеевски са блокирани. Поради тази причина възнаграждението му като депутат не може да се изплаща по тях.

“Ще направим всичко възможно сметките на Народното събрание да не бъдат запорирани”, допълни Минчев.

„Недопустимо е парламентът да бъде придатък на изпълнителната власт и да се гласуват формално вече взети решения. Ще бъдем истинска парламентарна република“, добави Минчев.

Той е най-младият председател на парламента – на 34 години е.

Завършил 91. Немска езикова гимназия в София и право в Софийския университет. 10 години е работил в една от най-старите адвокатски кантори в София – „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков”, започнал е работа там още като студент в V курс.

Интересно в биографията му е също, че прадядо му – Сирко Станчев, е бил два мандата депутат преди 9 септември 1944 г. Прадядо му е подписал декларацията за спасяване на българските евреи, осъден е на смърт от Народния съд.

В „Продължаваме промяната” Никола Минчев е поканен от Кирил Петков. Двамата се познавата от около 7 години. Рабитили са заедно по каузи, като спасяването от презастрояване на плажа „Корал”.

Според Минчев не е нужна кардинална промяна в правилника на Народното събрание, но е възможно да има известни корекции. Той е срещу политическото номадство в парламента – преминаването на депутати от една парламентарна група в друга, и ограничението това да се прави вероятно ще остане в правилника.

Сред приоритетите на парламента ще е закриване на специализираните съд и прокуратура.

Относно изискването за зелен сертификат за достъп до Народното събрание той коментира: „Поради специфичния допуск на външни лица парламентът не се води обществено място в общоприетия смисъл и не се прилагат ограничения за обществени сгради. Това тълкуване ще го помислим задълбочено. Правилата трябва да са за всички“.

По думите му е възможно да се въведе и тестване за депутатите веднъж седмично, както е за учениците.

Цялото интервю на Минчев пред bTV

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране