05.08.2022 | 23:30
Новият шеф на НАП вложил над 1 млн. лв. в криптовалута и фондове
Борис Михайлов има в наличност 700 000 лв., бил е член на сдружение за "свободнозидарска" дейност

Новият изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) Борис Михайлов е най-състоятелният служител на този пост в последните най-малко десетина години. Той е инвестирал над 1 млн. лв. в криптовалута и ценни книжа в инвестиционни фондове, става ясно от декларацията му за доходи и имущество, обявена в публичния регистър на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), пише mediapool.bg.

Най-голяма сума – над 760 000 лв., Михайлов е вложил във фонд, инвестиращ на международните борсови пазари. Вложенията в криптовалута са на стойност около 380 000 лв., става ясно от декларацията, която е с актуалност юли 2021 г.

Като изпълнителен директор на Държавен фонд “Земеделие” към онзи момент Борис Давидов Михайлов е декларирал влогове в различна валута на обща стойност около 670 000 лв.

В наличност той разполага с още 700 000 лв., става ясно от документа.

Михайлов е декларирал още два апартамента в София (свой и чужд), като всеки от тях е с разгърната застроена площ от около 200 кв. м. Посочени са и два автомобила “Тойота ленд круйзер”.

От другата декларация пред НАП – за участие в търговски дружества или юридически лица с нестопанска цел към датата на назначаването или 12 месеца преди това, Михайлов посочва, че е бил член на управителния съвет на “Ротари клуб – София център”, а също и на сдружение “Ложа Ехнатон”.

Според Търговския регистър въпросното сдружение има за цел “постигане на върховенство на нравственото израстване и духовното усъвършенстване” чрез “провеждане на регулярна свободнозидарска дейност, свободно поддържане на отношения с другите регулярни свободнозидарски огранизации” и др.

Още миналата година, когато се разбра за членството на Михайлов в сдружението, в изказване до медиите от съюзна ложа “Ехнатон” посочиха, че сдружение “Ехнатон”, чийто управител до 21 юни 2021 г. е бил Борис Михайлов, не е техен член от 9 септември 2014 г. Сдружението развива самостоятелна дейност.

Според официалната биография на Михайлов, разпространена от Министерски съвет, той е бил ревизор в Министерството на финансите, данъчен инспектор и началник на отдел в данъчната администрация, собственик и управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото. Притежава над 10-годишен опит като адвокат по данъчно и наказателно право.

Около избирането му на поста изпълнителен директор на фонд “Земеделие” миналата година се разрази скандал, след като ГЕРБ изнесе данни, че Михайлов е арестуван при разследване срещу група за данъчни измами. Оказа се обаче, че делото срещу него е прекратено, той е невинен, неосъждан и дори е осъдил прокуратурата за обезщетение по случая.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране