01.12.2020 | 10:26
НСО опроверга Борисов: Проверяваме всички преди да ги пуснем при премиера, но не за злато и евро
Службата отговори на въпроси на "Дневник"

Непроверени лица не се допускат в обектите, които Националната служба за охрана (НСО) пази. Те обаче се проверяват за общоопасни предмети и вещества, а сред тях не са кюлчета злато или банкноти в евро. Това се разбира от отговори на службата на въпроси, които „Дневник“ зададе в понеделник и които на практика опровергават обясненията, с които Борисов опитва да се измъкне от темата за парите в спалнята му.

Повод са отговорите на премиера Бойко Борисов в интервюто му пред немското издание „Франкфуртер алгемайне цайтунг“: „Никога през всичките години, когато една дама ме е посещавала, охраната не е претърсвала и контролирала чантата й“.

От НСО припомнят, че във връзка с изтеклите в публичното пространство снимки и видеокадри, за които се твърди, че са направени в правителствената вила „Секвоя“, през юни 2020 г. със заповед на началника на НСО бе възложена служебна проверка. „Тя бе приключена в срок и не установи пропуски в прилагането на процедурите за проверка и в сигурността на охраняемото лице. Цялата документация по проверката е изискана и предоставена на Софийската районна прокуратура“, пише в отговора до „Дневник“.

„В изпълнение на своите основни функции и дейности (Глава четвърта от ЗНСО) Националната служба за охрана осъществява проверки за общоопасни средства и вещества, които имат отношение към сигурността на охраняемите лица и обекти“, посочват от службата.

Златни кюлчета и пачки с банкноти по 500 евро обаче
не са в категорията „общоопасни средства и вещества“

(каквито са например оръжия или взривни устройства) и не биха застрашили живота и здравето на Борисов. Заради това вероятно не е било проблем да бъдат внесени в която и да е от сградите, охранявани от НСО – както от самия Борисов, така и от някой, който го е посетил.

„Обхватът, методите и способите за извършване на проверка на лица, имащи достъп до охраняемите лица и обекти, представляват класифицирана информация и като такива охраняемото лице не е длъжно да ги познава“, посочват още от службата и явно с това се опитват да обяснят защо премиерът не е длъжен да знае как точно НСО прави проверките.

„Изключения при осъществяване на проверките за общоопасни средства и вещества не се допускат“, категорични са от службата. На практика това означава, че всички хора, които посещават Борисов в резиденцията, са били проверявани, включително и близките и роднините му.

В интервюто има въпрос „Значи казвате, че жена, с която сте имал връзка, е вкарала това в къщата Ви?“, а отговорът на премиера е: „(Борисов се изправя, взима дамската чанта на седящата до него шефка на кабинета му). Погледнете тази дамска чанта: Вътре има достатъчно място, за да съберете малки кюлчета злато и пачки пари. И тогава ми се обажда дамата и казва: „Идваш ли? Чакам те“. Аз й казвам: „Изчакай, все още съм на интервю, идвам след 15 минути“. Охраната има указания да я допусне в къщата ми и сега тя знае, че има 15 минути, през които е необезпокоявана там. След това слага парите и златото в шкафчето ми, излиза и започва да снима с мобилния си телефон и отново идва в спалнята ми. Като Мата Хари.“

Премиерът твърди пред чуждата медия дори, че „красива жена може много лесно да преодолее защитата ми“.

„Местата за пребиваване на охраняемите по Закона за НСО лица за жилищни нужди представляват лично тяхно пространство. Националната служба за охрана няма отношение по въпроси, които се отнасят до личната сфера на което и да е охраняемо лице“, пишат от НСО в отговор на въпроса на „Дневник“ дали има специални помещения, в които хората изчакват да бъдат приети или имат възможност след проверката от охранителите свободно да стигнат до всяка стая в сградата.

„Обхватът, методите и способите за охрана се определят в зависимост от степента на застрашеност и рисковете за сигурността на охраняемото лице във всеки един момент“, уточняват от службата на въпрос дали след изтичането на снимките от спалнята на премиера има промяна в мерките за сигурност и охрана.

„Дневник“ отправи серия въпроси и към прокуратурата по повод проверката, но до края на вчерашния работен ден (30 ноември) отговори не бяха получени. Последно по темата говори главният прокурор Иван Гешев по време на изслушването му пред парламента, но той не каза нищо по съществото на проверката, а само, че не е приключила. От прокуратурата последно съобщиха, че са назначени експертизи на снимките и видеото, които през август не бяха готови. Няма официална информация дали вече има резултат от изследването и какво показва той.

До медиите през юни и юли анонимно бяха изпратени аудиозаписи, снимки и видеоклип. Няма официално потвърждение, че те са правени от един и същи човек и изпращани от него. На кадрите се видяха пистолет, кюлчета злато и пачки с банкноти от 500 евро в нощното му шкафче. За да се защити тогава, Борисов свика пресконференция с целия ГЕРБ зад гърба си и докато убеждаваше зрителите, че става дума за компромат, подхвърли, че в резиденцията му преди време се е събирала изпълнителна комисия на ГЕРБ – възможно било някой да е режисирал кадрите.

По-късно Борисов обяви, че кадрите са направени от една „прекрасна госпожа“, изпратена от президента Радев. Така потвърди и първоначалните предположения, че много добре знае кой кога е снимал и/или записвал. С последното интервю Борисов отново не отрича автентичността и с думите си потвърждава, че знае или допуска коя е дамата, снимала в спалнята му. Макар да не се разбира дали говори за една или няколко жени.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране