08.04.2020 | 12:41
Облекчават достъпа до паркове и планини
Щабът обмисля каква промяна да бъде предприета

Премиерът Бойко Борисов е възложил на Националния оперативен щаб и кметовете да измислят ред за ползване на планини и паркове, без това да доведе до “изпускане на ситуацията” с разпространението на коронавируса. Това обяви днес премиерът Бойко Борисов, който участва в брифинг на щаба.

Със заповед на здравния министър от 21 март е забранено влизането и ползването на паркове, градинки, детски и спортни площадки. От края на март полиция ограничава и достъпа на столичани до Витоша и Стара планина.

Глобата за нарушаването на забраната беше 5000 лева, но в понеделник депутатите решиха тя да стане от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение – от 1000 до 2000 лв.

Имуществената санкция от 15 хил. лв. за същото нарушение, извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се намали от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение – от 2000 до 5000 лв.

Борисов уточни, че ключовото е да няма струпване на хора. Като вариант се обмисляло и създаване на график за посещение на паркове и планини, като определени часове, те да са достъпни само за хората над 60 години, които са най-рисковата група при заразяване с коронавируса. Такъв режим има за големите магазини.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране