15.10.2020 | 15:00
Очаквано: БСП и ДПС не успяха да свалят Караянчева, ГЕРБ ѝ подари цветя
Имаше моменти, в които ми идваше да скоча от някоя канара в Родопите, но ще оправдая доверието, заяви председателката на парламента

Очаквано управляващите надвиха опозицията – искането й за оставка на Цвета Караянчева не мина и тя остава председател на 44-то Народно събрание. Настояването на БСП и ДПС, което беше внесено вчера с 96 подписа, беше отхвърлено от управляващите от ГЕРБ и Обединени патриоти, “Воля” и част от независимите депутати.

Мотивите бяха – неприемливо публично поведение на Цвета Караянчева, което води до “уронване на престижа на Народното събрание”, нарушаване на принципа на прозрачност, неизпълнение на задълженията й като председател, възпрепятстване на нормалната законодателна дейност и на провеждането на ефективен парламентарен контрол.

Първоначално „за“ оставката на Караянчева гласуваха 97 народни представители, „против“ – 125 и без „въздържали се“. Проектът на решение обаче бе прегласуван заради неправилно отчетен вот по искане на председателя на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и отново отхвърлено с 97 гласа “за”, 126- “против” и без “въздържали се”.

Искането за оставка подкрепиха 68 депутати от БСП и 24 от ДПС и част от независимите депутати. Всички останали гласуваха против оставката на Цвета Караянчева.

Решението беше посрещнато с аплодисменти от ГЕРБ, един от депутатите от партията – актьорът Евгени Будинов, й подари цветя.

“Уважаеми колеги, благодаря за подкрепата. Ще оправдая доверието“, каза самата тя.

По-рано, в 20-минутна реч, тя заяви, че БСП и ДПС вадят от девет кладенеца вода, за да мотивират искането си, а какво е доверието на хората в родното й Кърджали ще стане ясно на редовни избори през март.

“Не съм безгрешна и никога не съм твърдяла това. Но признавам, че имаше моменти, когато на самата мен ми се искаше да изчезна, направо да скоча от някоя канара в Родопите .По мой адрес се изсипаха трудно поносими лъжи след катастрофата, в която пострадах. Трудно е да си жена в политиката, както вероятно добре знаете, г-жо Нинова”, обърна се тя към лидера на левицата.

“Именно защото сме жени, намираме понякога неподозирана сила да продължим. Не ви прави чест да използвате оръжия от арсенала на най-мрачното женомразство. Не всичко в политиката трябва да е позволено. До мен никога не е стигал съвет, нито от изпълнителната власт, нито от моята партия, да се правя на неразбрала дори и в най-нецензуриран вариант. Обратното – винаги съм имала пълната свобода да преценявам поведението и думите си, както в срещи с чуждестранни парламентарни делегации и посланици, така и с колеги-политици у нас”, допълни Караянчева.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране