15.05.2022 | 22:28
Петков: Няма да се поддаваме на натиск от хора, които искат да свалят правителството (ВИДЕО)
Паралелно, докато бяхме в САЩ, договорихме и азерския газ, който да дойде в България на 1 юли, независимо дали е построена гръцката връзка, каза премиерът

Исках да докажа, че България не е зависима и можем да отстояваме интересите си. По този начин да покажем, че никой едностранно не може да ни извива ръцете. Това каза премиерът Кирил Петков в ексклузивно интервю в „На фокус с Лора Крумова” по NOVA относно газовите доставки за страната ни.

„Газът от САЩ идва на по-ниска цена. С всички други стъпки би трябвало да стане еквивалента на тази от „Газпром”. Паралелно, докато бяхме в САЩ, договорихме и азерския газ, който да дойде в България на 1 юли, независимо дали е построена гръцката връзка”, добави министър-председателят.

По думите му гръцката връзка е много важна, но не е ключова за доставките. Това „изхвърлило в кошчето” тезата, че не можем да получаваме азерски газ, защото тази връзка не е построена.

Петков уточни, че договорът за американския газ вече е подписан и двата кораба са тръгнали, знае се и цената. „Подписан е директно с американска компания. Няма да кажа имена, защото целият свят търси откъде да купи втечнен газ”, обясни той.  Корабите с газ от САЩ ще пристигнат на 8 и 23 юни, обяви премиерът.

Министър-председателят обясни, че през септември България е дала едностранен отказ от количествата азерски газ. С това, по думите му, държавата е загубила стотици. „По някаква причина сме се отказали за 1/3 от цената и сме купили три пъти по-скъп газ от „Газпром”. Всички тези месеци тази печалба е отивала някъде. Според мен това е функция на корупция”, подчерта той.

Цената на газа през юни ще падне и ще стигне до нивата през април, посочи премиерът. С това Петков призова хората да се успокоят и похвали кабинета, че се справя. „Справихме се и с казуса с оръжията за Украйна. Явно това правителство набира скорост и хората просто трябва да се успокоят”, апелира той.

Според него политическото напрежение идва от няколко места. „Има едни хора, които са крали пари през времето. Те знаят, че ние работим с Европрокуратурата и рано или късно ще стигнем до тях. Тази група от хора има срок, че правителството трябва да падне преди те да бъдат хванати от Европрокуратурата. Защото знаем, че на българската прокуратура не може да се има доверие”, коментира министър-председателят.

Във връзка с въоръжението в САЩ Петков е дискутирал възможността да ни бъдат предоставени самолети втора употреба заради закъснението на F-16. „Говорим за около шест. Надявам се да направим това съвсем скоро. Ако има някакви плащания, ще бъдат оперативни разходи”, поясни премиерът.

Ембарго върху руския нефт

Ембаргото върху руския нефт премиерът подчерта, че не е въпрос на мускули, а на възможности. „Изключение за нас ще бъде направено. Ако има такова изискване, България ще бъде включена в него. Лично говорих с Европейската комисия. Разговорът беше много ясен”, уточни премиерът.

Петков отчете, че България вече е диверсифицирала от 95% до 0% за газа, но не можем да си позволим чисто икономически да бъде засегнат и петролът в този момент. „Нашите европейски партньори ни разбират. Това, което видях, също беше доказано и с газа. И Европа, и Щатите ни подкрепят. Осъзнават, че това българско правителство иска да се бори с корупцията и иска да покаже, че България е европейска държава”, обясни той.

В разговори с офиса на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен имало ясно разбиране, че България трябва да бъде подкрепена и да бъде включена в списъка със страните, които са извън ембаргото.

Войната в Украйна

Петков цитира европейски партньори и САЩ, които очакват войната да продължи няколко години. „Това не е нещо, което ще свърши скоро. Трябва да сме сигурни, че нашите интереси са защитени и не вкарваме държавата в допълнителна криза”, каза министър-председателят.

Премиерът изрази увереност, че българското правителство в настоящия си състав е абсолютно правилното, с което да преминем през критичния за цяла Европа период. Според него не се върви към Трета световна война. Въпросът бил колко бързо може да бъде преодоляна сегашната криза.

Исканията на превозвачите

Относно недоволството на превозвачите министър-председателят коментира, че разбира представителите на бранша. „Ако имаше български горива, с които можем да ги субсидираме, щеше да е прекрасно. Но нямаме”, добави той.

Коментар от него дойде и за записа от срещата с превозвачите: „Четири пъти ме прекъснаха и казаха: „Нямаме време да Ви слушаме”. Когато някой ти каже така… Затова отговорих: „Ето я вратата”, поясни Петков.

Той подчерта, че малките превозвачи не са си тръгнали от срещата. И добави: „Не може да се поддаваме на чисто политическия натиск на някакви хора, които искат просто това правителство да не е там”.

Отстъпката за литър бензин

Министър-председателят обясни, че мерките ще излязат през идната седмица. „Тази за 25 ст. за литър вярвам, че е добра и ще бъде в помощ за всеки един, който си пълни резервоара. Изчисляват се точните детайли”, разясни той.

И уточни: „Мерките са и за пенсиите, и такива, свързани с допълнителни плащания и премахване акциза на газа. Целият пакет трябва да бъде вкаран в един общ бюджет”, обясни Петков.

Ревизията на „Турски поток”

„Нашите партньори и от САЩ, и от Европа ясно осъзнаха, че един от методите Путин да контролира правителствата в Европа е през корупция. Това са точно такива проекти, които изпълняват техния интерес, но харчат национални пари. Абсолютно ми е ясно, че когато похарчим наши пари – 3 млрд., някой друг получи газа – това е абсолютно индикативно, че нечий друг интерес е бил адресиран с нашите пари”, е мнението му.

По думите му не е нормално джипове да са били подарък от строителната фирма на „Турски поток”. „Разпоредил съм на всички министерства тези коли да бъдат върнати, ако не са наши. Най-болното е, че това са 3 млрд., а някакви джипове са дадени на няколко хора. Ако някой е продал българския интерес за такива дребни суми – това просто е жалко. Съжалявам България да се свързва с такива проекти”, категоричен е премиерът.

Позицията за Северна Македония

Петков смята, че всеки се опитва да продаде идеята за отстъпление или неотстъпление от позицията ни за Северна Македония. Истината обаче била, че в дългосрочен план Република Северна Македония трябва да е в ЕС.

„Правата на българите в РСМ пък трябва да бъдат защитени. Затова трябва да махнем политическата риторика и да се работи. Това правителство няма да направи нищо без българския парламент. Нищо скрито – покрито няма да се случи. Ние ще защитим изцяло нашия интерес”, категоричен е премиерът.

По думите му дългосрочният ни интерес съвпада с този на Република Северна Македония. „Кой иска съсед, който да е беден, не в ЕС и със затворени граници. Ветото за РСМ ще бъде вдигнато, когато си свършим работата”, обяви министър-председателят.

Цялото интервю!

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране