05.02.2023 | 15:55
Петков: С ДБ правим едно ядро, което се надяваме да бъде не само снежна топка, а лавина
"Въпросът с БСП не до харесване и нехаресване, а до изборите, които социалистите ще правят, за да се дефинират от коя страна на бариерата са"

„Аз вярвам, че на следващите избори с „Демократична България“ ще се явим с общи листи. Ние и ДБ ще сме основното ядро, но започваме да привличаме и доста граждански организации, които досега не са се обвързвали с политика. Видя се, че политиките и целите, които всеки от нас слага на масата, са общоприети и трябва да се случат“.

Това заяви пред БНР съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и прогнозира на изборите на 2 април социолозите да бъдат изненадани от резултатите на обединението, защото по думите му: Ние сме единствената динамика в политическото пространство, където има съединение.

„С ДБ правим едно ядро, което се надяваме да бъде не само снежна топка, а да бъде лавина“, добави той.

По думите му задачата на това обединение ще е в следващия парламент да има достатъчно хора с общи приоритети като съдебна реформа, по-добро образование, по-добро здравеопазване, антикорупция.

„Трябва да са ясни кои са целите и кои са приоритетите. И всички хора, които вярват в тези цели и приоритети, трябва да застанат рамо до рамо. Не може да се стои на неутрална почва вече“, каза още Петков.

Петков посочи: Въпросът с БСП не до харесване и нехаресване, а до изборите, които социалистите ще правят, за да се дефинират от коя страна на бариерата са, защото в последния парламент направиха огромна стъпка назад, въпреки, че бяха напреднали по време на нашето управление.

Във връзка с отношенията между България и Северна Македония бившият премиер Кирил Петков коментира: Важно е да не оставяме ракурса на отношенията между двете страни само на тема какъв инцидент се е случил. Едновременно, докато се работи срещу езика на омразата, трябва да се отворят и другите теми – инфраструктура, икономика, за да може отношенията ни да имат и позитивен характер. В момента е оставено на едни хора, които са много гласовити, да определят диалога между двете страни. Време е да се върнем към по-позитивните дейности, а от друга страна към рамката, която нашето правителство даде – Европа да бъде страната, която да натиска за изчистване на езика на омразата.

По думите му на РСМ трябва да ѝ се каже, че условията са поставени от ЕС и няма избор, освен да започне работа по позитивните теми с България и изчистването на езика на омразата, ако иска да има европейско бъдеще.

„Този тип диалог вече е възможен, защото по време на нашето правителство успяхме Европа да застане на наша страна“, каза още Кирил Петков.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране