20.07.2022 | 19:16
Петков: Трябва да вземем трудни решения в много опасни сценарии за България (ВИДЕО)
Той посочи личната си номинация за премиер

Във вторник заедно с жандармерия, пожарна, РИОСВ и здравната инспекция премиерът в оставка Кирил Петков отиде в ТЕЦ „Брикел“, за да направи цялостна проверка. Това се случи, след като вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов излъчи онлайн опита си да направи проверка там, но не беше допуснат.

„Вчера доказахме, че няма правителство в оставка. Има българско правителство, институции и никой няма да е над закона“, заяви Петков в предаването „Лице в лице“.

„Това, което ме учуди, е нахалството – вицепремиер да отиде да види измервателен уред, който е на неговата институция и те да го изгонят. Като си говорим тези дни за червени линии – това трябва да е абсолютната червена линия. Такъв срам за подхода към българските институции не може да бъде“, коментира Петков.

Той обясни, че фините прахови частици са били 30 пъти над нормата, а серният диоксид – 16 пъти над нормата.

„Буквално за час и половина по време на проверката на няколко души от нашия екип започна да им става лошо. Не знам как хора могат да работят при тези условия“, допълни Кирил Петков.

„Има 51 наказателни постановления, които са били отхвърлени в съда в Гълъбово и институциите не са обжалвали. Нещата продължават така година след година“, коментира още премиерът в оставка.

„Простото обяснението за мен е, че има едни хора, които се чувстват над закона. Това е едно поведение все едно, че наистина няма държава“, заяви той.

Шансовете за кабинет с мандат на БСП

„В момента трябва да вземем трудни решения в много опасни сценарии за България. единият опасе сценарий е да продължи да има някакво правителство, което да бъде частично подкрепено от хора, които не са в парламента и никога не знаеш какъв ще е техният ход и чии интереси защитават.

По думите му другият голям риск е да влезем есента и зимата в спирала от избори и да сме и в политическа криза.

„Корнелия Нинова е била конструктивен партньор до този момент, тя води преговорите. Ние сложихме едно първоначално условие – докато се водят преговорите да видим има ли промяна в мисленето на колегите. И по-специално за КПКОНПИ“, обясни премиерът в оставка.

„Искаме законът за КПКОНПИ да бъде окончателно приет и Бойко Рашков да застане начело, защото знаем, че може да му се доверим, за да се бори с корупцията“, изтъкна Кирил Петков.

„Обявяваме война на системата, на кражбите, които и тези шест месеца не успяхме да овладеем. Всеки, който вижда Бойко Рашков като оръжие срещу него, има страшно много тайни, от които се страхува“, допълни той.

Неговата лична номинация за премиер е Асен Василев и той продължава да стои зад него.

„Човекът, който ще бъде премиер от „Продължаваме промяната“, ще има пълните качества да продължим промяната, която започнахме. Аз лично много вярвам на Асен Василев. Трябва да сме сигурни в интегритета, опита и уменията в един такъв човек. Моят глас е там“, каза Петков.

Правосъдната реформа и битката с корупцията

За Кирил Петков съдебната реформа е толкова важна и едно от големите предимства на предсрочни избори е, ако българите решат, че този път ще има сериозно мнозинство в парламента, което няма да се колебае за тези промени.

„Докато нямаме съдебна реформа и прокуратурата не бъде променена, тези битки ще бъдат дълги, продължителни и с неясен успех“, заяви премиерът в оставка.

По думите му справедливост и липсата на задкулисие в правосъдната система са другата страна на тази монета.

Цялото интервю

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране