16.09.2019 | 20:08
Петролът скочи рекордно
Скокът в цената е без прецедент във фючърсите на този пазар

Рекордно повишение на цените на петрола от тази сутрин. Само за няколко секунди най-продаваният сорт „Брент“ се покачи с около 20 процента – от 60 до почти 72 долара за барел на борсата в Лондон. Скокът в цената е без прецедент във фючърсите на този пазар. По-късно през деня цената спадна леко до 68 долара за барел.

Причината за поскъпването са извършените в събота нападения срещу петролна инфраструктура, намалила наполовина производството на Саудитска Арабия, съобщи агенция Блумбърг. Тези нападения доведоха до свиване на световното производство с 5,7 милиона барела на ден (почти половината от саудитския добив), което е около 6 процента от световния добив.

Цената на петрола може да се вдигне до 100 за барел, ако Саудитска Арабия не успее да поднови доставките, загубени заради атаките в края на седмицата, твърдят търговци и анализатори, цитирани от Ройтерс. В петролната вселена тази атака може би е еквивалент на 11 септември, твърди Тилак Доши от консултантската компания „Мюз енд Стансил“.

Според агенция Блумбърг „това е най-значителното в историята смущение в петролните доставки – по-голямо дори от времето на Иранската революция през 1979 г. и на иракската инвазия в Кувейт през август 1990-та“.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп за пръв път намекна за възможен военен отговор срещу Иран – САЩ обвиняват ислямската република за нападението, но очакват Саудитска Арабия да заяви кой стои зад него.

В събота обаче американският държавен секретар Майк Помпейо обвини Иран, че стои зад атаките. Говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави нарече тези обвинения „абсурдни“, „неприемливи“ и „безпочвени“.

Износът на петрол от Саудитска Арабия през тази седмица ще продължи нормално, тъй като кралството ще използва запасите си, съобщи източник, цитиран от Ройтерс.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране