27.09.2022 | 21:06
Пирин Ултра 2022 – шеметният танц с върховете на Пирин планина (ВИДЕО)
Близо 500 участника се впуснаха в дръзка, предизвикателна и екстремна надпревара сред могъщите мащаби на Пирин

26 септември 2022 г. Безоблачно небе, титанични върхове и взискателни терени – Пирин планина и ултрамаратонът Пирин Ултра за пореден път затвърдиха мястото на България на световната Скайрънинг сцена. Тази година състезанието се проведе от 23 до 25 септември, със Старт/Финал на централния площад в гр. Банско и събра близо 500 участника от България и света.

За поредна година Пирин Ултра бе официален старт от Световните Серии по Скайрънинг с вече емблематичното си трасе – Pirin Extreme. Трасето с дължина 38 км и 3300 м+, въвлече състезателите в предизвикателен, екстремен и истински зрелищен танц с могъщите гранитни върхове на Пирин. Pirin Extreme премина през едни от най-техничните участъци на планината, а именно Котешки чал, Кончето, изкачването от местността Премката до вр. Вихрен, северния ръб на вр. Тодорка.

Официалното откриване на събитието се проведе на 23.09.2022, в 19:00ч, когато 10 от най-добрите световни скайрънинг състезатели, получиха своите стартови номера. Специално приветствие участниците получиха и от г-н Костадин Ангелов – зам. кмет на Община Банско.

https://www.facebook.com/pirinultra/videos/623569219297846

Близо 300 участника застанаха на старта на Pirin Extreme, който бе даден на 24.09.2022, точно в 08:00ч. Няколко часа по-късно швейцарецът Christian Mathys премина Финала, преодолявайки дистанцията за 04:49:28. Той сподели: “Невероятна красота! Гледките, които се разкриват от това трасе са впечатляващи, а самото трасе… просто нямам думи.. невероятно е!”

Втори, 5 минути след Mathys, финала пресече състезателят от Страната на Баските – Nicolas Molina (04:54:52). На трето място, с време 04:57:33, се класира сънародникът му Ander Inarra. Те поставиха началото на серия от подиуми за страната си. След силно бягане в началото, водещият български състезател Кирил Николов-Дизела, прекрати участието си на х. Вихрен.

При дамите първите три места бяха заети от състезателките от Страната на баските, които финишираха една след друга, в рамките на 10 минути. Първа премина Финала Oihana Azkorbebeitia, като избяга трасето за 05:50:29. Второто място зае Sandra Sevillano (05:55:21). Трета пресече финала Maite Maiora, с време 05:58:07. Широки усмивки грееха на лицата на участничките, когато развяха знамето на страната си, а най бързата от тях, Oihana, сподели: “Това е страхотен ден за нас! Участвахме на това невероятно състезание, по това изумително трасе и спечелихме първите три места! Щастлива съм!”

Участие в Пирин Ултра, по трасе Pirin Extreme, взе и водещета ни състезателка Антония Григорова. Тя направи страхотно представяне, заемайки шестото място. Този сезон Антония се завръща към състезателната сцена, след прекъсване, поради контузия.

С изгрева на 24.09., точно в 07:00ч, пък стартираха участниците на Трасе В 66К. В безоблачно, но студено време то отведе бегачите до връх Куклите, с височина 2868м. Най-бърз сред участниците бе украинецът Yevhenii Yermolenko. Той преодоля дистанцията за 09:23:44. Три минути след него финишира британецът Owen Davis с време 09:26:33. Третото място спечели словакът Timotej Saly, който избяга 66те км за 09:39:35.

При дамите първото място отново бе заето от представител на Украйна – Vika Gutnik преодоля дистанцията за 12:35:14. Второто място зае швейцарката Melina Schweizer с време 12:43:13. Третото място бе споделено от представителките на Франция Lise Baussin и Alicia Hourdebaigts, които преминаха Финала усмихнати и хванати за ръка точно 14:00:20 след Старта.

Началото на класическата дистанция в Пирин Ултра – трасето с дължина 160 км, бе дадено на 23.09.2022, в 08:00 часа. Състезателите стартираха в предизвикателни метеорологични условия – стартът бе съпроводен от вятър и ниски температури, но за късмет слънцето смекчи времето, а с напредване на часовете и вятърът утихна.

И в тази дистанция имаше споделено призово място – челната позиция бе заета от французина Maxime Hourdebaigts и Perez Lopez Oscar – отново представител на Страната на Баските. Двамата преодоляха ултра класиката за 29:42:47. Трети стана румънецът Mihail Husleag, който финишра с време 30:12:35. При дамите първото място спечели японката Kimino Miyazaki с впечатляващото време 34:36:05. Второто място отново отиде при представителка на Словакия – Lenka Sentkerestiovaq която избяга разстоянието за 34:59:30. Трета пресече финала полякинята Marzska Janerka, с време 41:52:45.

https://www.facebook.com/pirinultra/posts/pfbid0LgGVcpydT12cALqo6E95dcFbo9GA8X5yBGsFi7WDBgGjqL2RxPTyEMTtBZUkLbGal

По време на състезанието, в планината бяха организирани 12 подкрепителни пункта, а екип от 70 души следеше за безопасността на състезателите, като 30 от тях бяха ангажирани с безопасността по трасе Pirin Extreme. За движението на екипите се погрижиха електрифицираните автомобили, осигурени от Hyundai.

Димитър Кузманов отпадна още на старта на Sofia Open 2022. Националът на България за Купа „Дейвис“ отстъпи с 6:7(4), 4:6 на преминалия през квалификациите Юго Юмбер (Франция) (№110 в световната ранглиста)

след близо два часа и половина равностойна битка в „Арена Армеец“. Кузманов повеждаше с ранен пробив и в двата сета, като в тайбрека на първата част имаше и преднина 4-2 точки, но не успя да пребори съпротивата на левичаря от Франция, който вече е с шест последователно спечелени сета в турнира.

Димитър Кузманов записа изключително силен старт на срещата и успя да пробие рано, след което и да затвърди за преднина 3:0 гейма. Нещо повече, пловдивчанинът стигна до точка за още един пробив, но Юмбер успя да се измъкне от деликатната за него ситуация и спечели подаването си за 1:3. Французинът успя на свой ред да пробие началния удар на опонента си, след което изравни за 3:3 гейма. В следващите минути играта беше изключително равностойна, като почти във всеки гейм се стигаше до равенство. Стигна се до тайбрек, в който Кузманов поведе с 4:2 точки, но следващите 5 разигравания бяха за Юмбер, който след 1:32 часа успя да затвори сета в своя полза.

Втората част също започна с ранен пробив на Кузманов, който той затвърди с гейм на 0. Това беше и първият случай от началото на двубоя, в който някой от играчите печели гейм на 0.

В осмия гейм Юмбер стигна до 3 последователни точки за връщане на пробива. Кузманов отрази първата, но при втората прати топката в аут и резултатът бе изравнен. Впоследствие Юмбер нанесе още един пробив и си подпечата място на осминафиналите, където ще срещне Ян-Ленард Щруф (Германия) или Душан Лайович (Сърбия).

 

https://www.facebook.com/pirinultra/posts/pfbid0HaqRfqwv8t6U72yZAjJJkEupq3RaVCaBoWTzbws4ySu3ei6k9pRCheSxGHeT6oXdl

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране