25.02.2020 | 14:07
Пловдив застана зад шефката на Басейнова дирекция
Явно гледаме много филми за Рамбо в Пловдив, каза министър Емил Димитров по повод ареста на Цветелина Кънева

Политици, експерти, еколози и обществеността в Пловдив застанаха зад арестуваната показно шефка на Басейнова дирекция Цветелина Кънева.

Забележете – жена е отведена с пушки и помпи, все едно е някаква мутра. Ситуацията ни връща към 90-те години. Тя е задържана с полицейско разпореждане за 24 часа, както това стана при бившия екоминистър Нено Димов. Това означава, че предварително се е знаело за нейното задържане. Според всички експерти няма по-работещ директор на Басейнова дирекция от Кънева в страната. Тя е избрана на поста чрез конкурс. Кънева е единствената установила незаконен сондаж в „Захарни заводи“ – Пловдив.

Въз основа на това е издала няколко предписания и е наложила актове за установяване на административни нарушения. Това е първият директор на Басейнова дирекция от 2003 г. насам, която налага подобни наказания. Възниква въпросът защо се арестува директор на Басейнова дирекция, който е установил нарушение, а не субектът, осъществил незаконния сондаж.

За сравнение подобна акция нямаше по време на ареста на шефката на РИОСВ – Стара Загора Христина Петрова от ГЕРБ. При нея нямаше пушки и помпи. Защо? Тя беше призована редовно, разпитана и освободена. Подобно нещо с помпи и пушки нямаше и по време на арестите на хората на ГЕРБ в Перник – бившата и.д кметица Севдалина Ковачева, бившият шеф на ВИК-Перник Иван Витанов.

Още по-интересно е, че бившата кметица на Перник от ГЕРБ и загубила позорно изборите Вяра Церовска е на свобода въпреки, че е знаела за идваща водна криза. Днес екоминистърът Емил Димитров защити шефката на Басейнова дирекция Пловдив Цветелина Кънева. Той дори посочи, че е готов да освободи поста, ако това му бъде поискано. Димитров реагира остро на акцията на прокуратурата и Икономическата полиция в „Басейнова дирекция – Пловдив“.

„Явно гледаме много филми за Рамбо в Пловдив“, каза министърът по повод присъствието на въоръжени полицаи при акцията. Емил Димитров изрази и мнение, че за проблеми, трупани преди повече от 20 години, е арестуван човек, който е взел мерки нещо да се промени. Екоминистърът каза още, че при този стил на работа чака оставки на ръководителите и на другите басейнови дирекции в страната. „Вече не мога да гарантирам, че ще има контрол върху замърсяването на реките“, обобщи Димитров. Той съобщи, че всички служители на РИОСВ-Враца са пред напускане, заради човек, който е назначен от Бойко Борисов и създава паника.

Шефката на Басейнова дирекция Пловдив Цветелина Кънева беше защитена и от областния управител Дани Каназирева. „На секундата, в която получим сигнал и го отправим към Басейнова дирекция, те незабавно са на крак. Това е една държавна институция, която беше плътно до нас през всички тези месеци – през деня и ноща, и в събота и в неделя, денонощно“, каза Дани Каназирева. „Не мога да кажа и дума, просто няма случай, в който да сме се обърнали към тях и те да не реагират. Непрекъснато се чуваме, координираме дейностите, в събота до 12.30 през нощта сме работили съвместно. При замърсяването на река Марица, при замърсяването в Пазарджик – те бяха до нас и реагираха светкавично, допълни тя.

През последната година “Басейнова дирекция – Източно-беломорски район” е най-добре работещата в страната, заяви екологът и хидроинженер Димитър Куманов от сдружение “Балканка“. По думите му, откакто Кънева е на този пост, законът се спазва. “Представям си какво би станало, ако тръгнат да проверяват останалите дирекции. Арестът в Пловдив е много лош сигнал за тях. Там ще открият много по-фрапиращи нарушения“, каза още Куманов.

Коментар на Валентин Методиев

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране