20.09.2022 | 11:01
ПП представиха филма „Златната граница: Капитан Андреево“
Лентата проследява хронологията на събитията от зората на прехода до наши дни, в които контрабандата и корупцията на ГКПП „Капитан Андреево“ са се сраснали с държавния апарат и хора, пряко свързани с властта

България, 2022 г. на най-голямата сухопътна граница между Азия и Европейски съюз – ГКПП „Капитан Андреево“, оперира една единствена частна лаборатория за изследване на качеството на храните, които влизат в България и в Европа.

Разликата с другите граници е огромна, тъй като те имат между 20 и 30 лаборатории. Над 300 хиляди тира минават през ГКПП „Капитан Андреево“ на година. 70 хиляди от тях са натоварени с храни, които подлежат на контрол.

Преди встъпването на правителството на „Продължаваме промяната“, едва 2% са били установените храни със завишени нива на пестициди. За юли 2021 г. няма нито една отхвърлена партида!

Едно от най-важните за България и българските граждани събития се случи на 19 май 2022 г., когато правителството на „Продължаваме промяната“ върна държавата в контрола на границата в лицето на БАБХ. Вследствие на това в над 50% от преминаващите храни агенцията установи завишени нива на пестициди – или 22 тона са били отхвърляни на ден.

Как се е стигнало дотук, че никоя друга фирма не може да стъпи на този обект, а държавата да не се намеси цяло десетилетие? Как се е стигнало дотук, че една частна лаборатория в лицето на „Евролаб 2011“ определя кои камиони да бъдат проверявани и кои не, а благодарение на това хиляди тонове с отровни храни да стигат до нашата трапеза?

Филмът „Златната граница: Капитан Андреево“ проследява хронологията на събитията от зората на прехода до наши дни, в които контрабандата и корупцията на ГКПП „Капитан Андреево“ са се сраснали с държавния апарат и хора, пряко свързани с властта. Събития, които само за няколко месеца успяха да свалят единственото правителство, противопоставило се на схемата, която представлява интереси за милиарди, съобщават от пресцентъра на „Продължаваме промяната“.

Става ясно, че връзките между хора в партиите на статуквото и случая с Капитан Андреево са преплетени. А самият случай наподобява зрелищен сериал с елемент на трилър. Не само заради зловещите резултати от направените изследвания, а и заради заплахите, които получиха представители на изпълнителната и законодателната власт, които имаха смелостта да заговорят какво се случва на границата.

Всеки опит за връщането на държавата среща опити за саботаж. Разкриването на случая обаче се превръща в канал за вярата на хората, че борба с корупцията може да има.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране