20.01.2023 | 10:08
Пребиха секретаря на българския културен клуб в Охрид
"Да се наричаш българин в Македония означава да бъдеш варварски нападнат и пребит!"

Секретарят на културния клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид Християн Пендиков е бил пребит снощи, съобщи на профила си във „Фейсбук“ евродепутатът Андрей Ковачев.

„Насилието, омразата и дискриминацията трябва да спре! Очаквам моментална реакция от властите и в двете страни! Това положение е нетърпимо. Политическата класа, медиите и академичните среди са създали атмосфера на омраза и преследване на българите. Европейските институции, разбира се, ще бъдат информирани! Момчето е в болница! Полицията е информирана!“, написа Ковачев.

По-късно Ковачев уточни, че нападателите са били трима и са идентифицирани. Самият той се е опитал да разговаря с пострадалия по телефона, но не е успял, защото момчето е със счупена челюст, а при него има лекари. Ковачев е разговарял по телефона с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

„Да се наричаш българин в Македония означава да бъдеш варварски нападнат и пребит. Сега нападателите ще ги осъдят условно като Ламбе (Алабаковски) и атаките ще продължат още по-яростно! Време е България да се погрижи за българите, които не живеят в родината!“, написаха в профила си във „Фейсбук“ от Културния клуб „Иван Михайлов“ в Битоля.

Клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид бе открит през октомври миналата година и до този момент срещу него има няколко посегателства, като най-напред нападнаха помещението със земеделско сечиво, през ноември счупиха с камъни светещата табела с името на клуба, а няколко дни по-късно по помещението беше стреляно с огнестрелно оръжие.

Културният клуб „Иван Михайлов“ в Битоля също бeше обект на посегателство. За опита за палеж на сградата условно бе осъден певецът Ламбе Алабаковски.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране