20.07.2022 | 17:52
Предозиране: Гешев сравни Европейския съюз със Съветския съюз (ВИДЕО)
"Не мисля, че делото за чекмеджето е някакво особено"

Въображението на читателя често се оказва бедно, за да разтълкува посланията на управляващите, партиите, държавните институции, частни сдружения или пиари. Рубриката на “Дневник” “Предозиране” започна със събиране на абсурдите на посланията в хода на предизборната кампания през 2014 г., но българската политика продължава непрекъснато да подава нови сюжети.

Главният прокурор Иван Гешев нарече Европейския съюз “Големия брат” и го сравни със Съветския съюз, на когото страната ни преди време беше “малкият брат”.

Сравнението на европейската общност с рухналата авторитарна съветска империя се чу в интервю на Гешев, дадено ден след като евродепутатът от ЕНП Томаш Здеховски обяви в Европейския парламент неверния факт, че петорна експертиза е показала манипулиране на снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов в резиденция “Бояна”, на които се вижда чекмедже с евро банкноти и златни кюлчета.

Новият “Голям брат” – Европейският съюз

Главният прокурор разговаря с Кристина Патрашкова, създател на онлайн медията “Филтър” в началото на февруари (вижте видеото в края на текста). На въпрос каква е комуникацията му с европейските институции, например с Лаура Кьовеши, той казва:

Нали не очаквате личните ми разговори с г-жа Кьовеши, защото съм имал… Сега… искам да обясня на българските граждани, че тук пак има много пропаганда – ще отворя една скоба – пропагандата, че Общността и отговорността на главния прокурор са основания за получаване на пари по Плана за възстановяване. Да обясня как става манипулацията, типично по български, остатък откогато бяхме “малкият брат” на Съветския съюз, горе-долу там беше принципът същият, просто ние го прехвърлихме на новия “Голям брат” – Европейския съюз.

Българското правителство (това между другото го има в доклада на Европейската комисия) включва определени неща, касаещи българския главен прокурор и общността. Тоест едва ли не задължава Народното събрание да извърши определени законодателни промени. Не по искане на европейските институции, а по искане на българското правителство. Включват тези неща в нашия план, дават ги на европейските институции, те казват ОК и след това нашите “доброжелатели” в България казват: Европа иска еди-какво си. Това е механизмът, който съществува още от съветско време. И съответно Европа иска: Дайте, направете това. Друг е въпросът, че това касае законодателни промени – това не е толкова сложно, конституционни…”

Първо, твърдението на ръководителя на държавното обвинение се разминава с фактите – българският план всъщност беше върнат от Брюксел заради недостатъчното мерки по отношение на недосегаемостта на главния прокурор. Затова “Дневник” ще потърси мнението на представители на Европейската комисия и други европейски институции и ще ги публикува.

Има и друг проблем:

“Големият брат” е невидимият диктатор от класическия роман на Джорд Оруел “1984”, който упражнява тотален контрол върху гражданите. И сравняването на европейската общност с този образ от най-силната властова фигура в съдебната власт е много проблематично . Най-малкото, защото издава пълно разминаване с европейските ценности, неразбиране на демократичните принципи, върху които стъпва общността и неуважение към тях.

Цитатът е скандален и защото задава тона на работа както на българските прокурори, така и на избраните да работят за европейската прокуратура. С подобни изявления се уронва престижът на съдебната власт – проблем, който Висшият съдебен съвет прие за нормален и отказа да освободи Гешев от длъжността му. Той обаче смята, че производството за отстраняването му се случило, за да забравели гражданите за високите цени. Когато преди година правосъдният министър му поиска оставката, инфлация впрочем нямаше.

“Не мисля, че делото за чекмеджето е някакво особено”

Най-недосегаемият служител на държавна заплата споделя и други свои прозрения. За чекмеджето в спалнята на Борисов той заявява още:

“Не съм се запознавал с конкретните досъдебни производства. Нямам и основание да се започнавам. Не мисля, че тези дела или това дело, са някакви… пф… особени, с изключение на това, че към тях има обществен интерес, който е обясним. Но към много дела има обществен интерес. Единственото, което мога да кажа категорично, е, че българската прокуратура никога няма да бъде и няма да участва в определени политически процеси. А още повече в така очертаващата се вече предизборна кампания. Колегите си вършат работата, както обикновено, но не можем да забраним определени политически интерпретации.

Друг е въпросът, че от година – година и половина тези политически интерпретации са меко казано недобросъвестни, рушат държавността и водят до бум на престъпността, което се вижда от всеки български гражданин.”

Това е пореден опит на главния прокурор да неглижира бездействието на подчинените му прокурори по разследването на Борисов, особено след като той си призна, че е влизано в спалнята му и е снимано от различни жени.

Колкото до непрестанните му твърдения, че престъпността се увеличавала, е добре да обясни защо прокурорите му не разследват престъпленията, за които обществото се вълнува от години.

Гешев прави още едно сравнение – на нахлуването на “бойния му отряд” от Бюрото за защита на свидетели в президентството, което може да било непремерено, но било законно, за разлика от ареста на Борисов, който бил и непремерен, и незаконен.

Държат ли прокуратурите по места чадър над престъпниците?

Главният прокурор за пореден път заявява публично, че закриването на спецсъда и прокуратурата ще даде “покъртителен резултат” по отношение на престъпността. Аргументът му е обичайният – че организираната престъпност ще се завърне в провинцията, защото местните прокурори не разследват местните бандити.

Това признание е абсолютен скандал. Като началник на ръководителите на окръжните прокуратури – което главният прокурор никога не отрича – той самият носи отговорност за работата им. Съответно е негово задължение да ги даде на съд заради “чадъра” им над престъпниците.

Философията на един главен прокурор

Национализмът, който той и друг път е демонстрирал, в това интервю е надграден – разделението комунисти-фашисти и русофили-русофоби е грешно, защото “всички сме българи”.

Главният прокурор разсъждава и за морала на “богатите със скъпите коли”, макар че самият той обитаваше луксозна държавна резиденция и разполагаше със скъп охладител за вино. Вгеше същото време имотното му състояние е непрозрчано – той се възползва от норма в закона, която му позволява да крие доходите и имотите на партньорката си, с която няма сключен брак.

В това интервю главният прокурор за първи път споменава и някои лични неща: приятелите му са от девети клас (вероятно когато учи в техникума “Киров”), вкъщи има две кучета – кане корсо (порода, която мнозина смятат за опасна) и йоркширски териер. И е притеснен по отношение на прогреса, защото можел да ни върне хиляди години назад. Представата му за щастие включва и прокуратурата, която ръководи, да си върши работата.

Така Гешев, който се пази като дявол от тамян да не би да бъде свързан с някое дело и непрекъснато повтаря, че нямал никакви правомощия, нито подчинени, на финала на интервюто нарича прокуратурата “структурата, която ръководя”, което показва, че си я ръководи най-дейно и това го прави щастлив.

Източник: dnevnik.bg

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране