05.08.2022 | 9:22
Проверката за бившата фирма на Спецов прерасна в разследване
Шефът на НАП е оказал съдействие, а делото не се води срещу него, обяви прокуратурата пред "Сега"

Прокурорската проверка, свързана с бившата фирма на шефа на НАП Румен Спецов, е прераснала в разследване още през м.г. Това става ясно от отговорите на зам.-градския прокурор и говорител на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова на въпросите на “Сега”. “След проверка с постановление на прокурор в СГП на 18 май 2021 г. е образувано досъдебно производство”, обяснява Петрова. Делото се води за укриване на данъци в големи размери чрез подаване на невярна данъчна декларация.

Делото не е образувано и не се води срещу Румен Спецов, посочва изрично Петрова. По думите й Спецов е оказал съдействие по делото. “Установени са нови факти и обстоятелства, които подлежат на надлежна проверка. Разследването продължава”, гласи още писмения отговор на говорителката на СГП.

Прокуратурата сама се сезира за проверката, която се оказва, че е прераснала в дело, след като в деня на назначаването на Спецов на поста – 14 май м.г., bird.bg разкри, че през 2016 г. той е продал своята фирма “Гранекс трейдър” ЕООД на малоимотен човек, но собственик на над 20 фирми, натрупали неплатени данъци. По-късно въпросната фирма “Гранекс трейдър” се оказа в списъка с големите длъжници към НАП със задължение от 1,15 млн. лв. По това време срещу фирмата тече данъчна проверка.

През цялото време НАП и служебният финансов министър по това време Асен Василев отклоняваха въпросите на журналистите, обяснявайки, че фирмата е натрупала дълговете, след като Румен Спецов я продава, и затова трябва да бъде питан новият собственик. Василев дори обяви Спецов за “изключително доверен партньор на чуждите служби” в опит да защити назначението му.

Бившият заместник-министър на финансите Георги Кадиев обаче разкри, че дружеството е било в ревизионно производство към момента на продажбата и вероятно Спецов е знаел какво ще има в доклада и по тази причина е продал фирмата си, която и до ден днешен не е покрила задълженията си към фиска.

“Румен Спецов лично е получил заповедта за ревизия. Лично е получил ревизионния доклад от НАП, че “Гранекс трейдър” дължи тези пари, върху който той е трябвало да направи своите възражения. Той е поискал удължаване на връчването на ревизионния акт с един месец и е използвал този период, за да прехвърли фирмата си на малоимотен човек, с криминално минало, който е съден няколко пъти. Аз съм убеден, че това е жива форма на източване на ДДС, за което той трябва да даде публичен отговор”, каза бившият финансов министър от ГЕРБ Кирил Ананиев на специална пресконференция по темата през юни м. г.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране