11.04.2022 | 21:56
Проф. Христова: Aлтернативата е връщането на Борисов във власттa
"Тук участват политически сили, които нямат ценности, а имат интереси"

Много ми е трудно да анализирам ситуация, която граничи с патология. Коалицията в момента показва как могат да се съберат хора, които нямат никакви допирни точки. Планът им за коалиция беше насипен, на база на идеите и добрите намерения на всички, но нямаше дебат и допирни точки. Още в началото се заложи невъзможността тази формация да просъществува. Тук участват политически сили, които нямат ценности, а имат интереси. Не е чудно, че всяка по-голяма криза може да обърне кораба. Това заяви политическият психолог проф. Антоанета Христова в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Коалицията няма да се разпадне, защото няма друга алтернатива на управлението в момента. Да, остава впечатлението, че по много теми има разногласия, но има една много здрава спойка, която поддържа стабилността – Бойко Борисов. Тази коалиция ще продължи да съществува, защото алтернативата е връщането на Борисов във властта“, заяви журналистът Петко Георгиев.

„България няма готовност да се върне към предишното управление или да направи евентуална коалиция с ДПС и „Възраждане“, добави той.

„Ситуацията на терена показа, че 60% от избирателите не излязоха да гласуват, до урните отидоха едва 40%. Мантрата „Всички срещу Бойко Борисов“ приключи. Това, което е важно в момента е, че всички формации мислят за собствените си електорати, защото сензитивно разбират, че изборите наближават. Има много избиратели от негласувалите, които още търсят своята алтернатива, а тя вече е на терена – Стефан Янев. Изборите чукат на вратата“, подчерта проф. Христова.

„Не виждам някаква сериозна алтернатива от партията на Стефан Янев. Колко още партии могат да разделят пропутиновия вот? В това НС има мнозинство, което си дава сметка за алтернативата“, смята Георгиев.

„В момента, в който се сблъскат интересите, правителството приключва“, прогнозира проф. Христова. „Реалността показва този път. Затова от Продължаваме промяна са уплашени от тази перспектива, защото усещат, че им намалява подкрепата. Те ще бъдат силно мотивирани да стискат властта, докато някой не напусна и не приключи мъката“, посочи политическият психолог.

„За мен лично надделява тезата, че няма да е в интерес на България да навлиза в нов изборен процес. Трябва да си дадем сметка, че светът влиза в нова студена война. Не можем да продължаваме да се разправяме, докато светът около нас гори“, обясни Георгиев. „Липсата на ясна военна подкрепа за Украйна, призивите за неутралитет, са подкрепа за Путин. Имаме по-важни неща, около които да се обединяваме“, увери журналистът.

„Изборите са закъснели. С всеки ден ние затъваме все повече и повече. Всяка седмица се теглят заеми, всяка седмица има скандали, не можем да вземем национално значими антикризисни решения. Има много голяма вероятност при следващи избори Продължаваме промяната да влязат или с малък процент или изобщо да не влязат в следващия парламент. Лявото е празно в момента, става все по-слабо и това е притеснително. Стефан Янев ще се появи и ще отнесе левия вот. Друга притеснителна прогноза е, че няма скоро да имаме стабилна политическа конструкция. Може би ще са ни нужни още един или два вота. Ние сме в свободно падане и за да го спрем трябват нови избори. Алтернатива се търси и сега. Единственият вариант е правителство на спасението“, каза още проф. Антоанета Христова.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране