05.03.2020 | 10:45
Пуснаха от ареста сина на Божков срещу гаранция от 1 милион лева
Според съдията има минимални доказателства, че Антон Божков е извършил престъпление

Специализираният съд пусна на свобода срещу 1 милион лева гаранция сина на Васил Божков – Антон Божков. Парите трябва да бъдат внесени в 10-дневен срок.

Според съдия Пенка Велинова има минимални доказателства, че той е извършил престъплението, в което е обвинен, а именно – пране на пари в полза на престъпна група.

Това, което станало ясно, е че Антон Божков и баща му Васил са съдружници в “Инфрахолдинг”, чийто капитал е 58 млн. лв. и е формиран от вземания от различни дружества, свързани също с Васил Божков.

Съдът посочи още, че по делото са разпитани и трима свидетели, две от тях са служителки в паспортната служба на МВР, където Антон е подал документи за подновяване на международния паспорт, и работник, предоставил оперативни данни.

В случай на протест или жалба, Апелативният специализиран съд ще се занимава с мярката на Антон Божков на 12 март. Решението не е окончателно.

Припомняме, че Антон Божков бе привикан на разпит на 2 март, а по-късно същия ден бе и задържан. Миналата седмица Апелативният специализиран наказателен съд върна в ареста съпругата на бизнесмена Васил Божков Елена Динева. Магистратите прецениха, че Динева е общественоопасна и е знаела за престъпленията, извършени от съпруга ѝ, обвинен като ръководител на организирана престъпна група.

На Васил Божков са повдигнати 11 обвинения за ръководител на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит на подкуп на длъжностно лице, за подбудителство на престъпление по служба и други деяния. Освен това е разследван и за организирането и ръководенето на престъпна група, свързана с убийства, изнасилвания и принуди.

Хазартният бос се укрива в Обединените арабски емирства, като България вече подготвя документите за неговата есктрадиция. Преди седмица съдът определи мярка задържане под стража за 72 часа на Божков и съратника му – Георги Попов, ако двамата бъдат върнати на българска територия.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране