30.09.2022 | 11:26
Путин обяви независимостта на Херсон и Запорожието и призна за грешки при мобилизацията
Следобед ще е церемонията, на която Русия се очаква да обяви, че присъединява четирите украински области

Руският президент Владимир Путин подписа укази, с които признава независимостта на Херсонска и Запорожка области, съобщава БНТ.

Останалите 2 области – Донецка и Луганска, вече бяха признати от Москва за независими.

Днес следобед в Кремъл е планирана церемония, на която Русия се очаква да обяви, че присъединява четирите украински области.

Русия може да избегне най-тежките последици от войната в Украйна, ако Владимир Путин бъде спрян, заяви украинският президент Володимир Зеленски в традиционното си вечерно обръщение.

По думите му Русия няма да може успешно да анексира четири украински области, както обяви руският президент.

САЩ никога няма да признаят претенциите на Москва по отношение на суверенната територия на Украйна, заяви Джо Байдън и определи референдумите като пародия.

Запорожка, Луганска, Донецка и Херсонска област представляват около 15% от територията на Украйна, съобщава Нова телевизия. Преди войните от 2014 г. и сегашната инвазия, там живееха близо 10 милиона души.

Русия няма пълен контрол върху някои от посочените области. В тях и в момента се водят боеве. Анексирането се разглежда като пореден опит на Владимир Путин да сплаши украинците и техните съюзници.

Руският президент недвусмислено намекна, че на опитите на Украйна да си върне заграбените територии, може да отвърне с ядрено оръжие.

Междувременно бТВ съобщи, че Путин е признал за грешки при мобилизацията. Той уверява, че ще бъдат поправени.

„Тази мобилизация повдига много въпросителни. Грешките трябва да бъдат поправени и не бива да се допуска тяхното възпроизвеждане“, заяви руският президент на заседание на руския Съвет за сигурност, съобщи БТА.

В заседанието той участва с видеоконферентна връзка, то беше излъчвано по руската телевизия.

Изявлението дойде, след като медии и руснаци в социалните мрежи съобщиха за много случаи на мобилизация на възрастни хора, на студенти, на болни и на хора без никакъв военен опит. Мобилизацията стана причина за демонстрации и за бягство на хиляди хора в чужбина.

Руският президент заяви още, че не бива да се допуска мобилизирането на многодетни бащи, на хора, които страдат от тежки заболявания и на такива в напреднала възраст.

„Ако е допусната грешка, тя трябва да бъде поправена и мобилизираните по погрешка следва да бъдат върнати у дома“, изтъкна Путин.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също призна в понеделник, че са допуснати грешки в рамките на частичната мобилизация. Първоначално беше обявено, че ще бъдат мобилизирани само хора с военен опит и с полезни умения.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране