16.10.2020 | 19:46
Радан Кънев: В прокуратурата има назначен от мафията, който казва кой да се удари (ВИДЕО)
Това правителство е несъществуващо, каза евродепутатът

Ние виждаме серия от управленски провали. Това правителство е несъществуващо. Вчера трябваше да представим първия проект на националния възстановителен план пред ЕК. Преди това той трябваше да е представен пред обществото. Това каза евродепутатът Радан Кънев по БТВ.

От този план зависи, дали ние ще бъдем последни или ще си повярваме, че можем да бъдем богата държава с модерна икономика. Няма дебат с експертните общности, с политиците, с европейските партньори, с частния финансов сектор.

С парите на данъкоплатеца може да се запушат дупки. Но, за да излезем от ролята на опашкар, трябва за всяко евро, да има 10 евра от частния сектор. В Гърция и Румъния са с една обиколка пред нас – техните планове са обсъдени в техните общества. Нашият премиер през това време седи пред казана за ракия. Може да е оригинално. Но през това време гръцкият премиер показа своя план пред Харвард. Всеки си избира къде да е. Протестът е основателен, защото хората виждат провал в двете важни сфери-икономика и здравеопазване.

Кредитният рейтинг служи, за да се финансираш. Големите инвеститори не са тук, това го знаем всички. Току-що изпуснахме новия проект на Майкрософт, при положение, че АйТи нивата на Гърция са много по-ниски от нашите.

Големите инвеститори четат резолюции на ЕП. Там са описани проблеми, за които милиони българи знаят. Хората идват в България и се сблъскват с това, че може да има съдебни решения, които не се изпълняват от администрацията и властта. Например филма с „Осемте джуджета“. Има твърде сходни сценарии. Липсата на инвестиции у нас си има своите причини.

Има дебат в ЕП, по време на който ЕНП констатира, че България има проблем с корупцията и правосъдието. ЕНП се раздели при гласуването. Българските представители поемат ангажименти, че България ще се съобрази с препоръките да има децентрализация на прокуратурата и да има контрол на главния прокурор. Излиза главния прокурор и казва, че това са глупости.

Чувал съм тезата на Гешев, че много трудно се доказват престъпления. Всички присъди, които не са за политическа корупция, се оказва, че лесно се събират доказателства. Българският съд произнася рекордно малко оправдателни присъди. В прокуратурата има един човек, назначен от мафията, който казва кой да се удари и кой да се пощади. Прокуратурата няма право на наказателна инициатива. Тя, ако иска, може да предложи направо да произнасят присъди през жълтите медии на Пеевски.

Предложенията да се разглеждат наказателни дела на две инстанции, защо?! Няма никаква логика за тежки престъпления – това предложение е абсурд. Как ще използваш доказателства, събрани в нарушение на закона. Това е изискване в цял свят, за да не се фабрикуват доказателства! Ама тези хора не се чуват какви ги говорят! Повечето прокурори, когато не са под натиск, си вършат прецизно работата. Проблемът е, че се прикриват корупционни престъпления или се обвиняват хора, които нищо не са извършили.

Цялото интервю!

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране