20.02.2020 | 11:29
Радев: Ако на управляващите не им харесва отношението на хората, да се замислят за управлението си
БСП защити президента: ГЕРБ да си отговори защо ги освиркват

„Ако на управляващите не им харесва отношението на хората, трябва да се замислят за целите и начина на тяхното управление“. Това каза президентът Румен Радев в Русе, където присъства на честванията по повод 142 години от освобождението на града.

Поводът за коментара му е декларацията на ГЕРБ, прочетена в парламента в четвъртък и посветена на скандала с освиркванията на политици по време на честванията на годишнината от смъртта на Апостола в София.

В отговор на трибуната излезе зам.-председателят а ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев. От името на социалистите той обяви, че ГЕРБ трябва да си отговори на въпроса защо българските граждани ги освиркват, а вината не е в президента и в БСП.

„Дълбоко съжалявам, че толкова гняв имаше в декларацията на политическа партия ГЕРБ. Не считам това за необходимо и неадекватно. Вчерашните събития трябваше да ги разделим на две. Едното е шествието, другото е освиркването. Шествието е право на българския президент и никой не може да му забрани да участва или ръководи в дадено шествие. Той е избран пряко от българските граждани. Той има право да води български граждани, да бъде заедно с тях, да ги изслушва, да изразява тяхно мнение, да се вслушва в неворите, но при вас като че ли основният проблем е защо той не хвали правителството“, заяви още зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.

Той заяви, че не приема обидите за участниците в шествието. „Дали са били маргинали, за политици, които едва ли не нямат морал. Неприсъщо е за народни представители, особено за ПП, която има амбициите да ръководи тази страна да се отнася с такова пренебрежение към български граждани. Ето за това разделение и омраза ние говорим и искаме да преодолеем“, заяви още Стойнев.

Той обърна внимание, че президентът е призовал да не се освиркват български политици на този ден.

„В държава, в която всеки ден има проблеми – екологични, здравословни, когато има проблеми с бъдещето на определени сектори, както и в сферата на енергетиката, хората негодуват. По никакъв начин обаче не мога да разбера тази ярост и злоба към една институция, която е единствената в страната с по-голям положителен рейтинг, отколкото отрицателен. Вместо да търсим отговори тук, продължавате да търсите разединение. Вижте, врагът на държавата не е тук, не е нито в президентската институция, врагът е насаден от този несправедлив преход, който разби всички институции в държавата. Вместо да говорим за работещи институции, управляващите говорят за глашатаи, които да ходят и да викат сред хората. На тези места трябва да има опитни и квалифицирани хора, които да не зависят нито от БСП, нито от ГЕРБ, нито от ДПС, а от българската държава. Не трябва в държавата да има само един човек, който да решава дали да има път, винетка, ток и вода“, добави Стойнев.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране