27.11.2020 | 13:41
Радев: Българите умират не заради коронавируса, а заради управленския хаос! (ВИДЕО)
Следващото правителство ще срещне опоскана хазна и социално напрежение, предупреди президентът

Българите умират не заради коронавируса, а най-вече заради хаоса при управлението на кризата. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

„Умират от лошо качество на живот, от липса на превенция и профилактика и от блокиране на лечението на много други опасни болести“, подчерта държавният глава, цитиран от bTV.

Той отбеляза, че „10 г. лекари и медицински сестри напускат страната, НЗОК се източва, нула реформи, закриват се общински болници, а сега кабинетът се опитва да внуши, че виновни са болните“.

Той определи като „пожарни“ и „закъснели“ противоепидемичните мерки и посочи, че те е трябва да имат и социални и икономически аспекти от самото начало – а не да се мисли за тях в последствие.

Бюджет 2021 е разоряващ, а „следващият кабинет ще бъде поставен в изключително неблагоприятна ситуация – опоскана хазна, фалирали домакинства и бизнеси, липса на приходи и реформи, вероятно и социални напрежения, защото при този бюджет проходите няма откъде да дойдат и социалните разходи неминуемо ще бъдат спрени“, предупреди Радев. Той все пак подчерта, че няма да стане първият български президент, наложил вето на държавния бюджет.

Той засегна и темата с неслучилия се нов основен закон. „Конституцията на управляващите приключи още по-срамно, отколкото започна (…) Премиерът използва Конституцията, за да спечели още няколко месеца на власт с целта те да правят изборите по техните правила“.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране