01.10.2020 | 17:00
Радев: Гешев системно погазва закона в защита на правителството и олигарси
Президентът посочи, че вчерашният доклад на Еврокомисията констатира очевидни от години проблеми за българите

Системното погазване на закона и обществения интерес от страна на главния прокурор Иван Гешев в неговия стремеж да пази на всяка цена правителството и определени олигарси и да атакува неудобните, уронва устоите на правовата държава и изисква реакция от цялата правосъдна система, коментира президентът Румен Радев.

По думите му с общи усилия може да бъде даден реален шанс на българските прокурори да започнат реална борба срещу корупцията и в защита на върховенството на закона.

Той посочи, че вчерашният доклад на Еврокомисията констатира очевидни от години проблеми за българите.

Недосегаемостта на главния прокурор е в центъра на евродоклада за върховенството на закона, а Съюзът на съдиите призова преди ден ВСС да отстрани Иван Гешев.

„Когато коментираме доклада, трябва да си даваме сметка, че колкото той е критичен за нас, толкова е самокритичен за ЕС, защото е самопризнание за дългогодишен провал в борбата срещу корупцията“, заяви държавният глава.

Според него продължаването на Механизма за сътрудничество и проверка, дори и под различна форма, е доказателство, че правителството не получава европейска индулгенция, именно заради провала си с корупцията.

„Моята признателност и подкрепа е за всички граждани, които спряха да чакат констатации и решения отвън за справяне с политическата корупция, с лошата медийна среда, с олигархичните зависимости, с безконтролността на главния прокурор и се борят така, че да си върнат държавата“, коментира Радев.

Радев посочи, че ветото, което е наложил за Избирателния кодекс, вероятно ще бъде преодоляно, въпреки основателните мотиви. Той отбеляза обаче, че ветото трябва да бъде подкрепено от опозицията.

„От начина по който гласуват партиите в парламента ще покажат дали са опозиция или не“, допълни още държавният глава.

В четвъртък той откри учебната година във Великотърновския университет.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране