29.09.2020 | 17:10
Радев: Никога не съм снемал подкрепата си за Нинова (ВИДЕО)
Ще критикувам БСП, когато дойде на власт, каза президентът

Отдавна съм заявил, че моите критики са към тези, които управляват. Когато БСП вземе властта, ще критикувам там, където нещата не се вършат както трябва. Не се меся в делата на никоя партия. Не допускам никой да се меси в моите дела. Това заяви президентът Румен Радев по повод вчерашното интервю пред бТВ на освободения началник на кабинета му Калоян Методиев.

В предаването “Лице в лице” Методиев разкри, че конкретният повод за оставката му е, че е присъствал на празненство в Боровец по случай преизбирането на Корнелия Нинова за лидер на БСП, което подразнило Радев.

Той разказа, че държавният глава го е извикал в кабинета си и е казал “не може да продължаваме повече така” по повод отиването на Методиев на организираната от Нинова сбирка.

“Имахме разговор на сутринта с президента, на който той ми каза, че не може да продължаваме така и аз после подадох оставка. И за да няма колебания в мен, публикувах съобщението си във Фейсбук. Явно съм засегнал егото на Радев. Самата Нинова ме покани на празненството, с нея се познавам отдавна. Пълнолетен човек съм и нося отговорност за постъпките си, не съм убил някого. Не съм казвал на Радев, че ще посетя празненството”, каза още Методиев в интервюто.

Веднага след изявлението му пред бТВ отношенията между президента и Нинова се превърнаха в основна политическа тема.

Днес Румен Радев отказа да коментира думите на доскорошния началник на кабинета си. Според него политическият дневен ред е достатъчно наситен и не трябвало да се разводнява с кадрови въпроси.

“Никога не съм снемал своята подкрепа от г-жа Нинова и продължавам да я подкрепям в нейните усилия да превърне БСП в силна опозиция”, допълни Радев.

Той отново се обяви за „честни, прозрачни избори“, но и за „дебат за почтеността в политиката и дебат за нов обществен договор“.

Според държавния глава България пропада и става негативен герой в световното медийно пространство, губи легитимност във вече всички международни институции.

“На това трябва да се сложи край чрез честни предсрочни избори”, заяви президентът.

Той подчерта, че е необходим дебат за нов обществен договор.

“ГЕРБ, които са най-голямата партия и разполагат с най-голям финансов и кадрови ресурс, внесоха едно недоносче, една подигравка. Аз избрах другия път – първо разговори с академичната общност за идентифициране на проблемите, разговор с неправителствени организации и граждани, разговори с експерти, с всички институции и на следващ етап разговори с партии”, каза президентът по повод конституционните промени на управляващите.

Според държавния вече е напълно е изчерпан лимитът на доверие в сегашния парламент.

“Аз не виждам основание да внасям моите предложения за промени в Конституцията. Ще ги внеса, когато българският парламент придобие отново легитимност, тоест след избори”, завърши държавният глава Румен Радев, който днес се срещна с ръководствата и с представители на научни звена на четири института на БАН, които работят по общ проект.

https://www.facebook.com/President.bg/videos/vb.1650025348648216/341432326971809/?type=2&theater

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране