18.05.2022 | 20:03
Радостин Василев отне лиценза на Автомобилната федерация на България
Спортният министър издаде заповедта

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев отне спортния лиценз на Автомобилната федерация на България (АФБ).

АФБ загуби в края на миналата година правото си да огранизира състезания за период от 6 месеца, като санкцията беше наложена от служебния министър на спорта.

В началото на март АФБ обяви, че ще се бори срещу това наказание и свика пресконференция с участието на автомобилни пилоти, които декларираха желанието си да се състезават отново пред родна публика.

“Министърът на младежта и спорта Радостин Василев издаде Заповед № РД-09-393/18.05.2022 г., с която ММС отнема безсрочен спортен лиценз № 1, издаден на Сдружение с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност “Автомобилна федерация на България”. Заповедта на министър Василев е издадена на основание чл. 24, ал. 1, т. 2, предл. 1 от Закона за физическото възпитание и спорта и въз основа на Протокол № 1 от 06.04.2022 г. и Протокол № 2 от 16.05.2022 г. от работата на Комисията по лицензиране и регистриране. Във връзка с подадени множество сигнали, отнасящи се до нарушения от страна на спортни федерации, Комисията по лицензиране и регистриране продължава своята работа”, се казва в официалното съобщение на спортното министерство.

На 8 март тази година президентът на АФБ Камен Михайлов обяви, че подава оставка, за да “не е пречка в развитието” на автомобилния спорт у нас. Също тогава генералният секретар на АФБ Калоян Станчев потвърди, че федерацията обжалва решението на министър Кузманов, но тогава все още нямаше решение.

Лицензът на АФБ с номер 1 беше издаден от бившия министър на спорта Красен Кралев през 2019 година, след като СБА обяви, че “сваля доверието си” от БФАС. Това решение доведе до протести на пилоти и организатори, както и в криза с провеждането на голяма част от състезанията у нас плюс драстичен спад в нивото на организацията им.

Преди дни министър Василев коментира, че според него лицензът на АФБ е издаден незаконосъобразно и обеща действия, след като се запознае с двете проверки, назначени на работата на федерацията и нарушенията, заради които министър Кузманов спря дейността на организацията за половин година.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране