18.10.2021 | 11:29
Разкриха за поредното източване на милиони левове от държавата
Фалшивите данни послужили за увеличение на заплатите на ръководството на "Ученически отдих и спорт", Денков сезира главния прокурор

Близо 8 милиона лева са били източени от държавата чрез фиктивни почивки на ученици от дружество “Ученически отдих и спорт” към министъра на образованието и науката. Повечето отчетени почивки със субсидия от държавата – замислени с цел социализация на децата след затварянето на училищата в пандемията от предишния управленски екип в МОН – не са били реализирани, но неистинските данни са били използвани за увеличение на заплатите на ръководството, което и преди него е вземало по 10 хил. месечно. Министърът на образованието проф. Николай Денков съобщи резултатите от одита и обяви, че още днес ще сезира главния прокурор с обосновано предположение за злоупотреби в особено големи размери. Тече и процедура по смяна на ръководството.

“През последните 4 месеца поредица от проверки показа наличието на десетки хиляди фиктивни почивки на ученици, които са изплащани от МОН към търговското дружество. Става дума за почти 8 милиона лева, които са платени към дружеството, без да са налице нито финансови документи, нито регистри, които да доказват, че реално е имало такива почивки”, заяви Денков, цитиран от offnews.

“Ученически отдих и спорт” е регистрирано през януари 2005 г. със 165 държавни почивни бази. Понастоящем броят им е 145.

По договор с МОН, в сила от 2 юли 2019 г., и анекс от юни 2020 г. дружеството е било длъжно да осигури отдих на поне 48 258 ученици и да реализира не по-малко от 482 598 настанявания в поне 30 бази за 3 г. Не е ясно кои са базите, защото към договора и анекса няма списък с тях. МОН субсидира по 30,46 лв. за всяка нощувка от ученик. Учениците доплащат 18, 12 или 6 лв. От 2 юли 2019 г. до 30 юни 2020 г. дружеството е поискало и получило от МОН заплащане за 299 097 нощувки в размер на 9 110 494,62 лв.

“При одитите не са представени счетоводни документи за приходи от доплащанията на учениците за тези дни. Няма нито хартиени, нито електронни регистри за настаняваните деца – каза Денков. – В единната система за туристическа информация, в която по Закона за туризма задължително се регистрират всички туристи, включително и учениците, за периода от юли 2019 до края на юни 2021 г. фигурират записи за едва 6116 нощувки за деца в базите на дружеството. За тях МОН би трябвало да преведе само 186 293,36 лв.”

След първия одит на МОН в дружеството, през август тази година, ръководството му признава за “погрешно отчетени настанявания за 37 009 нощувки”, които били записани като осъществени, а всъщност били “прехвърлени заявки от клиенти от минали периоди”.

“За това твърдение обаче няма никакви документи, не е ясно кои клиенти и в кои офиси на дружеството са поискали заявките им да бъдат прехвърлени за друг период. Заради спомената “грешка” в резервационната система, дружеството възстанови на МОН 1 млн. лв. Остава неясно къде са останалите 7 924 201,26 лв.” – отбеляза министърът.

Изненадващи проверки на МОН в 18 бази това лято установили хиляди фиктивни нощувки в изцяло неизползваеми бази, за които дружеството е поискало и получило пари от МОН. Такава е например почивна база в КК “Албена”, която не е работила нито през 2020 г., нито през 2021 г., но според дружеството само през юни и юли тази година там са “почивали” 535 ученици и са реализирани 5 351 нощувки. През последния летен сезон почивна база “Кранево-Русе” също не е приемала туристи, но за юни и юли тази година в резервационната система на дружеството са записани 4 226 нощувки на 522 ученици и в регистрационната система пише, че те са заплатени. Подобен е случаят с почивна база в Балчик, за която дружеството е декларирало 5 628 нощувки за 771 ученици през същите два месеца.

Тези бройки са включени в месечните справки на дружеството за броя нощувки за ученици, които МОН субсидира. В тях обаче няма никакви данни за настаняваните деца като име и дата на раждане. Такава е трябвало да бъде предоставена на МОН на годишна база. Това не се е случило, тъй като с анекса от юли 2020 г. ТД е било освободено от задължението да представя такива годишни отчети, но това не го освобождава от задължението при проверка да покаже съответните списъци с имената, датите на раждане и другите данни за децата, които са настанявани.

“Фиктивните финансови резултати на дружеството са послужили като аргумент за повишаване заплатите на ръководството – каза Денков. – За първите три месеца на 2020 г., съдържаща тези фиктивни данни, изпълнителният директор на дружеството е получавал брутно възнаграждение от 17 минимални заплати, тоест 10 370 лв. месечно. На 16 юли с решение на директорският съвет възнагражденията са увеличени с още една минимална заплата и половина, т.е. 975 лева “на основание формиран през второто тримесечие на 2021 г. положителен финансов резултат спрямо първото тримесечие на годината.

В резултат на извършените проверки експертите от звеното за вътрешен одит на министерството са установили факти и доказателства за документна измама от страна на ръководството на дружеството “Ученически отдих и спорт”. Ето защо още днес ще подам сигнал до главния прокурор и до АДФИ с обосновано предположение за злоупотреби в особено големи размери, допуснати в търговското дружество.”

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране