23.09.2020 | 17:11
Разкриха още двама руски шпиони в България, Гешев сезира Външно
Диплoмaтитe прaщaли тaйнo дaнни зa плaнoвeтe зa мoдeрнизaция нa бългaрcкaтa aрмия и пoддръжкaтa нa тeхничecкaтa гoднocт нa вoeннaтa тeхникa нa руcкoтo вoeннo рaзузнaвaнe в Мocквa

Шпионска афера разкриха от ДАНС и сезираха Спецпрокуратурата, която задейства разследване. Оказа се обаче, че двамата шпиони са руски дипломати, които се ползват с имунитет. Те са събирали разузнавателна информация за военната техника на нашата армия, а им помагали български граждани. За всичко това е уведомено Външното ни министерство, съобщиха от прокуратурата.

По сигнал на ДАНС в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България – за това, че две лица – чуждестранни граждани, са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация.

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2016 г. до настоящия момент, двама граждани на Руската федерация са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника.

Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги.

Установено е, че двамата руски граждани имат дипломатически статут. Съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателното производство срещу двамата руски граждани е спряно, защото се ползват с имунитет.

По тази причина главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.

Обичайната процедура при лица с дипломатически паспорт е външният министър да връчи нота на посланика за обявяване на персона нон грата на съответния дипломат, уличен в шпионаж.

От началото на мандата на Иван Гешев като главен прокурор вече четирима руски шпиони бяха изгонени от България.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране