16.11.2022 | 12:31
Ракета падна в Полша и уби двама, твърдят, че е изстреляна от украинските сили
Зеленски обвини руснаците, те отвърнаха, че това е "умишлена провокация"

Ракета падна в Полша, която е член на НАТО, и причини смъртта на двама души, заяви във вторник вечерта високопоставен представител на американското разузнаване, цитирани от Асошиейтед прес.

Инцидентът е станал на десетина километра от границата с Украйна, чиито енергийни обекти цял ден бяха подложени на масиран руски ракетен обстрел.

Русия отрече да е замесена, като нейното министерство на отбраната заяви, че “не е имало удари по цели близо до украинско-полската държавна граница”.

Руското министерство на отбраната нарече информацията “умишлена провокация” с цел разпространяване на фалшиви новини за Русия.

Според украинския президент Володимир Зеленски, който отправи вечерния си адрес към нацията, обаче няма съмнение, че Полша е била ударена от руски ракети. Според него това е “много значима ексалация” и трябва да се предприемат действия.

“Поразяване с ракети на натовска територия… Това е руска ракетна атака срещу колективната сигурност! Това е много значителна ескалация. Трябва да действаме”, призова Зеленски.

Трима американски официални представители съобщиха, че ракетата, ударила Полша, е била изстреляна от украинските сили по приближаваща руска ракета, предаде Асошиейтед прес.

Според тях това е станало на фона на вчерашния опустошителен ракетен залп, изстрелян от Русия по електроенергийната инфраструктура на Украйна.

Цитираните от Асошиейтед прес официални представители са пожелали да останат анонимни.

 

1 коментар

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране