24.09.2021 | 9:16
Рашков: Гешев не позволява да се развие нито един процес, касаещ бившите управляващи
"Ще разследваме докрай всички строежи, които са започнати от Борисов"

В цивилизованите страни няма безконтролни длъжностни лица като в нашата страна„, това заяви пред БНР Бойко Рашков, вицепремиер и министър на вътрешните работи и уточни, че в България главният прокурор е абсолютно безконтролен:

„Когато той е избран от една политическа партия и продължава, дори и без това правителство, да го брани по всякакъв начин. Това е сериозен въпрос, който най-напред трябва да занимае нас – като държава, като народ. Виждаме как ръководената от Иван Гешев прокуратура не позволява да се развие нито един процес, който касае бившите управляващи“.  

Рашков заяви, че не знае да има досъдебно производство по сигналите за нарушения, разкрити от служебното правителство:

„Всички тези дела се забавят максимално и няма никакъв резултат. … Това не може и не бива да ни спира да работим. Аз много се надявам, че в един момент в нашата страна ще настъпят такива промени, които ще позволят разследванията да продължат, а това са престъпления, на които скоро давността няма да изтече“.

Министърът на вътрешните работи беше категоричен:

Ние ще разследваме докрай всички строежи, които са започнати от Бойко Борисов, най-вече магистралите, където се констатират още от самото начало десетки нарушения. Дори не знам дали има действие по строителството на магистрала „Хемус“, което да е в съответствие със закона“. 

Бойко Рашков подчерта, че всичко, което е установено като нарушения по строителството на „Хемус“, ще бъде предоставено на прокуратурата:

„Ще публикуваме всичко, обществото трябва да знае. Ще очакваме прокуратурата да свърши нейната работа и да видим дали ще си свърши работата„.

Според него прокуратурата е можела да предприеме разследване в момента, „когато е започната магистрала „Хемус“ и е било публична тайна, че там се извършват нарушения на закона“:

Угоднически ли прокуратурата е мълчала, когато е започнало едно строителство без каквито и да било строителни книжа? … Българската прокуратура не е ли знаела това, МВР, ръководено от Христо Терзийски и Младен Маринов, не е ли знаело това, ДАНС не е ли знаела това?“.

„Правозащитните органи не могат да останат безучастни към онова, което се случва у нас сега, по спекулативен начин да бъдат вдигани цените така, че те да станат непосилни за обикновения български гражданин„, заяви министър Рашков във връзка с акцията на ДАНС и МВР в КЕВР. Той посочи, че към момента не може да съобщи информация от тези проверки.
По думите на Бойко Рашков тези проверки нямат връзка с предизборната ситуация в страната и подчерта, че „тези действия ще бъдат ежедневие оттук нататък“.

„От момента, в който действа служебното правителство, сигналите и жалбите в МВР са се увеличили много пъти. Това означава, че до преди месеци хората не са имали доверие на този държавен орган и не са намирали за необходимо въобще да търсят закрила в МВР. Министерството сега обръща внимание на всеки сигнал на български гражданин“, заяви министърът.

В предаването „Преди всички“ Рашков коментира разпита на Бойко Борисов по сигнала за оказан натиск преди повече от 10 години срещу свидетел по разследване срещу ексземеделския министър Мирослав Найденов:

„Проверката беше задължителна да се направи, защото преди 10-ина години тази проверка не е извършена. Тогава по това дело Борисов изобщо не е бил разпитван. … Когато цяла България чу разговора между Борисов, Кокинов и Найденов, а те обсъждат положението на Найденов, който може да стане обвиняем, и Борисов по този въпрос не е разпитван. Когато се крие делото в прокуратурата, ефектът е почти нулев“.

Бойко Рашков изтъкна, че прокуратурата се е била самопоставила в услуга на политическата власт.

1 коментар

  1. граничен полицай каза:

    НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРЯВЯ КАК Валери Симеонов си приписваше заслуги за срината ограда по БТГ кОЯТО МИГРАНТИТЕ НА ОТДЕЛНИ МЕСТА НЕ СА Я ЗАБЕЛЯЗВАЛИ ..
    кРАЙНО ВРЕМЕ ПРОКУРАТУРАТА ДА СЕ САМОСЕЗИРА .

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране