11.01.2020 | 23:00
Румен Петков: Нено Димов съсипа живота на 100 хиляди човека с некадърност (ВИДЕО)
Изненадан съм от това, че министър-председателят не взе по-ранни мерки за отстраняването му

„Не ме изненада ареста на Нено Димов. Ние от AБВ още на 2 януари на пресконференция поставихме въпроса за много категорична намеса на прокуратурата, защото действията и бездействията на министър Нено Димов са престъпни към перничани“. Това съобщи Румен Петков, председател на АБВ в предаването „Офанзива“ с Любо Огнянов по Канал 3.

„Този човек с некадърност или преднамереност, е друг въпрос, съсипа живота на 100 хиляди души, на деца, на възрастни хора. Справките, които сме подали чрез сигнала до прокуратурата, много ясно показват, че е разполагал с информация за въвеждане на екстремални стъпки и действия на екстремални мерки на извънредно положение в Перник още през месец май на миналата година. Тогава нивото на язовира пада под критичния минимум и като се сравни с нивото на язовира от предходните години за същия период от време просто е видно, че кризата става неизбежна. Не са предприети мерки да се овладее процеса, а такива са били напълно възможни. Продължили са 410 000 кубика да се предоставят ежемесечно за екологични нужди. Продължили са да предоставят повече от над 200 хил. тона ежемесечно за завод „Стомана“. Няколко от ръководителите на завода излязоха да кажат публично, че те не са правили такива заявки, т.е. можело е от май месец до ноември да бъде акумулиран обем в порядъка на около 2-3 милиона кубически метра вода, което щеше да предотврати в не малка степен катастрофалното положение, което е в Перник”, обясни Пеков.

„Изненадан съм от това, че министър-председателят не взе по-ранни мерки за отстраняването на министър Димов, защото той нанесе щети, които ние обявихме предварително, още в края на миналата година, началото на тази. Сега ние ще организираме приемна в Перник, с наши юристи, на която ще посъветваме гражданите как пред европейските институции, в това число и правата на човека, да защитят своите интереси, защото това, което им причини Нено Димов няма аналог в най-новата, въобще в историята на България”, подчерта лидерът на АБВ.

„Миналата година обявихме, че изключително висока отговорност носят и бившият областен управител на Перник, бившият кмет на Перник и шеф на ВИК. Те също са имали ежедневната информация за нивата на язовира“, допълни той.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране