24.05.2020 | 22:01
Румен Радев: От България Русия получи своята писменост
Гордеем се с цивилизационния принос на българската азбука и книжовност към духовността на славянските народи и културното богатство на света

С нашия принос към световното културно богатство днес ние трябва да се чувстваме сродени с нашата азбука, език и общата ни културна памет. Това заяви президентът Румен Радев пред Народната библиотека “Свети Свети Кирил и Методий”, където заедно с вицепрезидента Илияна Йотова поднесе цветя пред паметника на светите братя по случай 24 май.

От България Русия получи своята писменост, от нашите български земи в Русия дойде и християнството и старобългарският църковно-славянски език. Така президентът Румен Радев коментира изложба в Руския културен институт, според която Кирил и Методий са просветители на Русия.

“Трябва повече да се обръщаме внимание на учените, и на такива световноизвестни фактори като руския академия Дмитрий Лихачов, който казва, че на България Русия дължи своята духовност, своето духовно начало и руската литература. От България ние получихме и устно, и писмено църковно-славянския език и този висш слой на литературата. Ето тук е казано всичко”, каза държавният глава.

По-рано от пресцентъра на президентството разпространиха официалното поздравление на президента Румен Радев към българския народ по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май.

Думите са домът, в който живеем. Нека не допускаме в него да се засели плесента на невежеството, самодоволството и безкнижието, се казва в обръщението.

Гордеем се с цивилизационния принос на българската азбука и книжовност към духовността на славянските народи и културното богатство на света, заявява още държавният глава и посочва, че това е празник на духовното извисяване и на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране