24.09.2022 | 17:56
Румен Радев се помпа с лицеви опори (ВИДЕО)
Президентът ще води утринна гимнастика в Ямбол

Първи турнир по утринна гимнастика и инициативата „Спортувай с президента“ ще се състоят в празното затревено корито на река Тунджа в Ямбол на 8 октомври. На спортните събития ще присъства и държавният глава Румен Радев, съобщи в официалната фейсбук страница на Община Ямбол заместник–кметът Енчо Керязов.

„Спортувай с президента“ има за цел насърчаване на масовия спорт, физическата активност и патриотичното възпитание сред българските деца. Инициативата е със състезателен характер и включва цялостна програма за мотивация. Акцент в нея са извънучилищните спортни занимания и алтернативните форми за физическо възпитание, като противовес на обездвижването сред младите хора.

Турнирът по утринна гимнастика „Ямбол 2022“ се организира от местната управа, със съдействието на Националната спортна академия „Васил Левски“. В него могат да участват момичета и момчета от пети до 12 клас, а срокът за записване е до 30 септември. Участващите ученици ще бъдат разделени според възраст и на отбори с капитани.

Преди две години заместник-кметът Енчо Керязов и местната управа подеха кампания за връщане на сутрешната гимнастика в училищата. Забравената повече от 30 години училищна практика бързо отново набра популярност в ямболските учебни заведения.

Облагородяването на 3 км от коритото на река Тунджа в града започна в края на 2019 г. – първо с мащабно почистване, а впоследствие и със затревяване. Над 200 тона отпадъци бяха извадени от реката след премахването на триметровата растителност. Идеята на местната управа е речното корито да бъде превърнато в линеен парк.

Речният ръкав от десетилетия е пресушен и има резервна функция. Тунджа е отклонена от града през миналия век след системни наводнения. През 1963 г. придошлата река залива част от града. В наводнението има жертви и са нанесени огромни щети.

https://www.facebook.com/yambolofficial/videos/1297906334285586

 

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране