24.05.2019 | 2:45
Русия активно придобива злато. Защо?
Руските покупки на злато дори притесняват чуждестранните медии

През първото тримесечие на 2019 г. Русия стана най-големият купувач на злато в света, съобщава ТАСС. Според Световния съвет по златото, през изминалия януари-март страната придоби 55,3 тона благороден метал и така доведе резервите си до 2168 тона. Така делът на златото в руските резерви достигна 18%.

В действителност Централната банка започна последователно да увеличава покупката на злато през 2014 г., когато влязоха в сила първите западни санкции. И сега регулаторът продължава избрания курс: през 2018 г. той купи рекордно количество злато – 273,7 тона. Това е почти половината от цялото злато, което световните централни банки придобиха миналата година – 651 тона. В същото време стойността му в резервите на Централната банка в края на 2018 г. достигна 86,9 млрд. долара, а в началото на май тази година тя вече е 90 млрд. долара.

„През последните години много страни увеличават темпото на попълване на златните резерви. Това се дължи на редица причини, като главното е нарастването на глобалните геополитически напрежения, а именно развитието на санкционни ограничения и тенденциите на дезинтеграция в световната търговия“, обясни финансов анализатор.

Руските покупки на злато дори притесняват чуждестранните медии. Например британският Daily Express го нарече „лош знак за световен мир“. Публикацията обаче е погрешна в цифри: пише, че през първото тримесечие на 2019 г. Русия е купила 145,5 тона злато. Въпреки че в действителност този показател се отнася за всички глобални централни банки. И това наистина е 68% повече от същия период на миналата година. Това означава, че не само Русия съхранява злато.

Освен това, основните купувачи на метал през първото тримесечие на 2019 г. са Казахстан, Катар, Колумбия, Турция и Еквадор. Китай, който е увеличил златните си резерви с 1,4 хил. тона от 80-те години на миналия век, показа подобна динамика и с Русия, каза Денис Иконников, портфолио мениджър на инвестиционната компания QBF.

Въпреки че Русия е сред петте най-големи притежатели на злато, тя все още е далеч от САЩ. В края на април запасите от злато в САЩ възлизат на около 8,133 хил. тона. Така че, дори ако Русия закупува 270 тона всяка година, тя ще може да постигне същите обеми чак след 20 години. Като цяло централните банки по света съхраняват около 33 хиляди тона злато.

Златото срещу санкциите

„Москва решително се опитва да намали обема на инвестициите в американските държавни ценни книжа и да гарантира дедоларизацията на националната икономика,“ обясняват експерти от руска държавна застрахователна компания. „Така Русия се опитва да се предпази от възможен спад в световната икономика.“

Денис Иконников отбеляза също, че „Русия диверсифицира своите златни и валутни резерви, което е особено важно в условията на риск от забавяне на световната икономика на фона на търговските спорове между САЩ и Китай, тъй като златото традиционно се използва като защитен актив“. Тя трябва да защитава руската икономика и от санкции.

„Златото е уникално с това, че има функция на платежно средство, а в случай, че възможността да се уреди в една или друга валута е ограничена, металът може да дойде на помощ”, поясни Сергей Дейнека. “Регулаторите също диверсифицират държавните резерви и намаляват националните икономики от пазарната волатилност“.

Златото и юана вместо долара

През 2018 г. Централната банка увеличи дела на активите в юана и еврото и намали активите в долари. Русия започна да намалява инвестициите в американския държавен дълг през пролетта на 2018 г. и оттогава обемът на руските инвестиции спадна до 13,716 млрд. долара. Въпреки че през декември 2017 г. тази цифра надхвърли 100 млрд. долара, писаха западни медии. Единственото нещо, което според Блумбърг няма да позволи на Русия напълно да изостави доларовите си резерви, е зависимостта й от износа на стоки, търгувани за долари, например петрол и други въглеводороди.

Що се отнася до пазара, той изглежда доста неутрален по отношение на ситуацията, отбеляза Сергей Дейнека. В крайна сметка, покупките на всички централни банки формират не повече от 10% от глобалното търсене на злато, така че въздействието върху котировките е минимално. Като цяло, нарастването на дела на златото в резервите на Централната банка сигнализира за продължаващото формиране на устойчива национална икономическа основа, което е добър знак за купувачите на руски активи.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране