05.08.2022 | 20:59
Русия изгони 14 български дипломати
Западът вреди на отношенията между София и Москва, смята Руското МВнР

Външното министерство на Русия връчи в петък на българския посланик в Москва Атанас Кръстин нота, с която обявява за “персона нон грата” 14 служители в посолството и консулските служби на България в Русия, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на ведомството.

Дадената мярка е отговор на изгонването на 70 руски дипломати от България, въвеждането на квоти за броя на дипломатическия и административно-техническия персонал на Руската федерация в България, както и на закриването на генералното консулство в Русия. От министерството обърнаха внимание, че отговорността за последиците от “контрапродуктивните мерки” пада изцяло върху правителството на България начело с Кирил Петков, се казва в информацията на ТАСС.

“Смятаме, че подобни действия не само нанасят съществена вреда на традиционните връзки между нашите две страни, накърняват правата на нашите сънародници, лишени от достъп до консулски услуги, но са и свидетелство за по-нататъшната деградация на колективния Запад, готов да жертва интересите на партньорите си, само и само да навреди на Русия. Безусловното следване от официална София на тази деструктивна линия буди съжаление”, казаха от руското външно министерство.

От руското дипломатическо ведомство изразиха убеденост, че “неприятелските стъпки на София по отношение на Москва нямат нищо общо с националните интереси на България и нейния народ”.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране