05.06.2023 | 23:59
Руска връзка излиза в “Барселонагейт”
Разкрит е финансист от Русия, който бил "черният счетоводител" на Златев и Борисов

Състудент на Валентин Златев и Александър Чаушев от съветския институт МГИМО в Москва е обект на интерес в делото Барселонагейт, според източници на Биволъ и BIRD. Асен Любенов Найденов до момента оставаше под радара на разследващите журналисти, но той е ключова фигура, тъй като е доверено лице и на бившата спътница в живота на Борисов – Цветелина БориславоваПанамските документи и Документите Пандора, до които Биволъ и BIRD имат достъп, като членове на международния консорциум на разследващите журналисти ICIJ, разкриват ролята на Найденов в офшорните схеми на бившия шеф на Лукойл Валентин Златев.

След години на шиканиране и тупкане на топката, конфликтът между главния прокурор Иван Гешев и бившия премиер Бойко Борисов ускори разследването по скандала за пране на пари, гарниран с тайна любовна връзка и дете – Барселонагейт. Той излезе на бял свят от публикация на испанския вестник “Периодико”, според която испанската прокуратура и каталунската полиция са провели разследване за изпирането на над 5 милиона евро, свързано с тогавашния български премиер Бойко Борисов и манекенката Борислава Йовчева. Тази история стана известна след публикуване от Биволъ на тайните записи между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова в компанията на адвокат Момчил Мондешки, известни като Яневагейт. От разговорите на приближената до ГЕРБ Владимира Янева и няколко медийни изявления на самия Борисов, възникна хипотезата която предполага, че той има сантиментална връзка с младата красавица и дете от нея, което е родено през 2012 г.

От 2013 г. Йовчева води луксозен живот в Барселона, живее в къща за 3 милиона евро и управлява моден бутик на пъпа  на каталунската столица – установяват разследващите в Испания. Те обаче не успяват да установят произхода на тези средства и прехвърлиха официално разследването на българската прокуратура. По същото време къщата в луксознaта част на Барселона и бутикът в центъра на града бяха продадени, а Борислава Йовчева, нейният баща и детето с един родител напуснаха страната.

Миналата седмица по Барселонагейт бяха разпитани самият Бойко БорисовВалентин Златев и бившата Мис България Ивайла Бакалова. Последната потвърди пред медиите, че познава Йовчева, че е общувала с нея и според нея нейното дете е от Борисов. След разпита на Валентин Златев миналата седмица са обискирани офиси на Асен Найденов и са иззети документи и компютри, съдържащи данни за банкови преводи, потвърдиха източници близки до разследването. Подозренията са, че част от тях са свързани с къщата в Барселона, бутика и луксозната издръжка на семейството в каталунската столица.

 

Банкер на Златев и Борисов

Кариерата на Найденов е плътно свързана със Златев като представител на неговата фирма “Агрохолд”. Той се появява в управата на “Росексимбанк” когато в нейния управителен съвет е също така бъдещият гуверньор на БНБ Иван Искров. Асен Найденов представлява “Агрохолд” и като акционер в “Българо-руска инвестиционна банка”. Бил е определен за ликвидатор на българо-руското дружество по снабдяването на Нефтохим Бургас с руски петрол “Росбулнефт”. Присъствал е в ръководството на стратегически компании, работещи основно с руски капитали, като “Нефтоимпекс” и “Лукойл гарант брокер”. Ключовото  му участие в редица стратегически руски бизнеспроекти ясно свидетелства за степента на доверие и значението на родения в Руската федерация и завършил Държавния университет в Москва финансист.

Източник: Дакси

Чрез “Агрохолд” Найденов е също така акционер в СИБАНК на Славчо Христов, който я прехвърли преди години за символична сума на Цветелина Бориславова. Тогава се появиха публикации, че Христов е бил подложен на сериозен натиск от изгряващия Главен секретар на МВР Бойко Борисов да се раздели скоропостижно с банката си и да я предаде в правилните ръце. Найденов и Бориславова стават членове на Надзорния съвет на банката през 2002 г., сочи справка от Държавен вестник. Преди него член на Надзорния съвет е друг верен човек на Златев – адвокатът Михаил Любомиров Далаклиев.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране