31.01.2023 | 21:38
Руснакът Абрамович ще дари £2,3 милиарда на Украйна
Това ще бъде едно от най-големите благотворителни дарения за жертви на войната в историята

2.3 млрд лири от продажбата на „Челси“ ще бъдат преведени на фондация в Украйна, съобщава британския „Телеграф“. Това ще бъде едно от най-големите благотворителни дарения за жертви на войната в историята.

Роман Абрамович получи 4.25 млрд лири преди 8 месеца, когато продаде футболния отбор. Парите са в санкционирана сметка. Британското правителство и Абрамович обаче постигнаха сделка част от парите да бъдат отблокирани и предадени на фондация, която ще бъде оглавена от бившия изпълнителен директор на Unicef-UK Майк Пенроуз. Новата фондация ще работи в Украйна и преди това трябва да бъде одобрена от Комисията за благотворителността. За да стигнат парите до Украйна, трябва да има и одобрение и от ЕС.

Именно на Абрамович принадлежи идеята да се създаде фондация. Той предложи да се създаде такава, когато войната на Русия срещу Украйна започна и той попадна под санкции. „Парите ще отидат във фонд, в помощ на пострадалите от бойните действия в Украйна“, заяви тази вечер Роман Абрамович.

През следващите две седмици ще бъдат очертани подробности за борда и проектите на благотворителната организация.  Смята се, че Пенроуз е бил в постоянен контакт с правителството на Украйна и е прекарал част от 2022 г в Киев. Очаква се някои „световно известни“ хуманитарни и бизнес мениджъри да се включат в независим съвет, който да следи за потока на средствата. Малка част от парите бяха освободени в края на миналата година, за да може Пенроуз да наеме адвокати и благотворителни специалисти, които да му помогнат в правната рамка.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране