04.04.2020 | 14:02
Само НАТО може да се справи с COVID-19!
Биологичната война не е нищо ново, коментира Елена Поптодорова

Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова коментира, че светът е изправен пред една криза, в която за първи път няма лидер. Тя е категорична, че ако някой има някаква степен на готовност да се бори с коронавируса, това е НАТО.

„Биологичната война не е нищо ново“, допълни тя.

„Още през 69-а година имаше идея за създаване на биологично оръжие, но тогава различните държави разбраха, че то може да порази не само врага, но и тях, затова се отказаха от него и се насочиха към ядреното оръжие.

Самото понятие за „въоръжено нападение“ трябва да се преосмили, смята Поптодорова. Ние имаме инструменти да се справим с тази криза, имаме НАТО. Само че там отново ще стане дума за бюджет“, посочи бившият посланик.

„Една полза в бедата е навлизането на дигиталната среда. Тук България е в тежка ситуация. Става дума за административни услуги, здравеопазване. НАТО оттук нататък трябва да създаде протоколи за справяне с пандемии.

Трябва във всички ситуации да се появи едно разбиране за бюджетна криза. И трябва да се даде свобода на експертите. НАТО трябва да прояви колективния разум и колективната съпричасност.

И двете организации – ЕС и НАТО са стъпили на пронципите за свободата и солидарността. Това ще бъде изпитание, а не ограничаване на демокрацията.

Това, което няма със сигурност да е същото след коронавируса – .com ще определя живота ни. Ще изчезне умилителната форма на общуване, все повече ще общуваме дигитално. Ще има пренареждане на света. Има Китай, има Русия. Така както НАТО беше създадена, за да противостои на СССР, Китай е много по-мощна заплаха за Западния свят“, категорична е Поптодорова.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране