22.05.2022 | 21:46
Сандов: България се управлява от правителството, но и от калинки сред чиновниците (ВИДЕО)
Затварянето на въглищните тецовете не означава по-скъп ток, заяви министърът на екологията

„България се управлява от правителството, но все още я управляват и чиновници, калинки, хора, които нямат добро намерение към България, а единствено имат интерес да подкопават всички действия на правителството“.

Това каза в интервю за предаването „Защо, господин министър?“ по bTV вицепремиерът и министър на екологията Борислав Сандов.

„Това се случва в моето министерство и в други министерства. Случва се в съдебната система“, допълни той.

По думите му освобождаването на всички тези хора ще бъде определено като „политическа метла“ и затова е добре те да бъдат подменени постепенно чрез конкурси с хора професионалисти.

Относно отношенията в коалицията Сандов коментира, че „Демократична България“ се държи отговорно и в крайна сметка понася най-много негативи.

България ще трябва да намали производството на въглищните тецове с 40% до 2026 г., защото в противен случай трябва да върнем 13 млрд. лв., каза министърът на екологията. Относно отсрочката за Полша до 2049 г., той обясни, че причината е в това, че страната е много зависима от тези централи – 90% от енергията се добива от въглища.

Сандов уточни, че затварянето на въглищните тецове не означава по-скъп ток у нас.

„Енергията от възобновяеми енергийни източници може да бъде много по-евтина, защото самият източник е безплатен. Остава само технологията. В България има потенциал за вятърна енергия, за геотермална енергия“, допълни той.

Обясни също, че качеството на нашите въглища е много лошо – лигнитни са и са с висок процент на сяра и прах. А за работещите в тези централи има решение за алтернатива заетост, когато не копаят въглища – рекултивиране на терени.

Министърът на екологията коментира и темата с мръсния въздух в България и глобите, които ще трябва да плащаме на ЕС заради него.

„Веднъж бяхме осъдени заради фините прахови частици в почти цялата страна. Сега ни осъдиха за серния диоксид в Югоизточен район – от Димитровград до Бургас. Това струва човешки животи“, каза министърът.

Почти сигурно страната ни ще плати глоба от 10 млн. лв. за това, че не сме се справили с проблема от 2017 г. досега. Има опасност след това да плащаме всяка година по 20 млн. лв.

Цялото интервю!

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране