02.08.2020 | 15:41
Сачева за протеста: Злонамерен и зловреден хепънинг (ВИДЕО)
Социалният министър изправи срещу "Системата ни убива" други хора с увреждания

Социалният министър Деница Сачева даде извънреден брифинг, за да отвърне на майките от „Системата ни убива“, които заеха централна роля в протестите с белия си бус, обграден снощи от полиция пред Софийския университет.

„За пореден път сме свидетели на отвличане на вниманието, загуба на обществено време и енергия, и на тежка злоупотреба с каузата на хората с увреждания. Това е опит една активна провокация, един пореден злонамерен и зловреден хепънинг, организиран от Вера Иванова и Мая Манолова да бъде представен като защита на хората с увреждания“, обяви Сачева, цитирана от „Сега“. На брифинга бе и зам.-министърът Адриана Стоименова, която провокира особено остро недоволство у протестиращите още с назначаването си.

„Това, което се случва на улицата не е дневният ред на хората с увреждания“, заяви социалният министър. Тя обвини Вера Иванова от „Системата ни убива“ в деструктивно поведение. „Сами преценете дали трябва да продължавате да наричате това, което се случва навън протест, защото това са политически провокации и тежки злоупотреби с каузата на хората с увреждания“, заяви министърът, след като изброи числа, според които бюджетът за хора с увреждания в подопечното й министерство е нараснал от 245 млн. през 2009 г. на 921.7 млн. лв. тази година. Направи впечатление, че за разлика от премиера Борисов, който винаги говори сякаш раздава пари от джоба си, социалният министър подчерта, че цитираните суми се отпускат от всички нас – „българското общество със своите данъци плаща и помага да се подобри животът на хората с увреждания“.

За да докаже тезата си, Сачева противопостави на „Системата ни убива“ представители на няколко организации на хора с увреждания, които бяха включени в брифинга. След като министърът съобщи порой от числа, които трябва да покажат какво прави ГЕРБ за тази група българи, хората от другите организации обясниха какви са приоритетните проблеми за решаване – промени в ТЕЛК, ревизия на методики за индивидуална оценка, ново законодателство и пр. От тях по ирония проличаха недоразуменията именно в политиката към хора с увреждания на правителството.

Наред с изброяване на проблеми за решаване, Васил Долапчиев от Съюза на слепите използва случая и да благодари на правителството за подкрепата, като цитира три примера за това – подкрепа по схемата 60/40, 300 000 лв. за технически средства и два асансьора, които ще бъдат монтирани в сграда на съюза в столичния кв. „Люлин“. Как социалното министерство осигурява достъпна среда на хора с увреждания – тук.

Николай Нинов от съюза на глухите посочи, че протестите настройват хора срещу хора. „Този хаос, който се създава в момента, ще продължава да расте и ще прелее, като ще създаде много негативна ситуация в България. Това ще пречи на всички, които живеем в България“, коментира той. Нинов изброи спешните задачи в областта на хората с увреждания – законодателство, включително и закон за жестомимичния език. Като постижение той посочи, че от тази година има жестов превод в новините и брифингите на Министерския съвет. Искаме ефективна работа и конструктивен диалог, с протестни акции и оставки не ни чака нищо добро, коментира председателят на съюза на глухите.

Хората с увреждания не са добитък и не са стадо, те също ще намерят начин да се организират, защото има много проблеми за решаване, коментира Павел Савов от Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт.

„Помним какво се случи през последните години за нас“, изтъкна Владислава Цолова от организацията на родители на деца с аутизъм. Нашите деца имат възможност да се развиват на европейско и световно ниво, посочи тя. „Аз съм от майките, за които чашата е наполовина пълна, ние виждаме позитивното и по позитивен начин се борим за децата си“, каза жената.

„Правителствата на Бойко Борисов са увеличили четири пъти бюджета на политиките на хора с увреждания. Не системата убива, омразата убива. Нека да бъдем внимателни, отговорността на медиите е много голяма. И тези протести ще минат, но трябва да продължим да решаваме проблемите на хората с увреждания“, обобщи Деница Сачева.

В последващите въпроси още по-силно пролича противопоставянето на едни хора с увреждания с други. Майка на дете с увреждане се оплака, че на излизане от Министерския съвет е била наречена „убиец“ от друга майка на дете с увреждане.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране