16.03.2020 | 21:23
Светът е под карантина
Американците масово изкупуват оръжия, САЩ опитали да купят германска компания за ваксини зад гърба на Берлин

Европейската комисия предлага да се въведе ограничение за пътувания между страните-членки от ЕС за срок от 30 дни, съобщи вчера председателят й Урсула фон дер Лайен чрез видео-съобщение в Туитър. Много страни по света вече въведоха забрани за влизане на чужденци, обявиха карантина или затегнаха контрола по границите си.

В Ню Йорк и Лос Анджелис затварят барове и ресторанти, разрешени са само доставки по домовете. Преди поредния телевизионен дебат претендентите за президентската номинация на Демократическата партия Джо Байдън и Бърни Сандърс се поздравиха с опиране на лактите, вместо с ръкуване. Заради паниката от заразата американците са започнали масово да изкупуват оръжия, патрони и пакети със суха храна, предадоха медиите. „За два часа продадох 12 пистолета“, разкри собственикът на оръжеен магазин в Калифорния Габриел Вон. По думите му последните седмици продажбите на оръжия са скочили 5 пъти. Пред някои магазини се оформят дълги опашки и хората чакат с часове да си купят пистолет или патрони. Те споделят опасенията си, че заради пандемията ще престанат да работят нормално силите на реда и тогава ще трябва сами да се погрижат за сигурността. Броят на заразените в САЩ достигна 3482, починаха 65 души.

Междувременно САЩ и Германия са в скандал, след като стана ясно, че президентът Доналд Тръмп се опитва да привлече немски учени от копанията CureVac, която работи върху създаането на ваксина срещу коронавируса изклюително за САЩ, разкри източник от германското правителство. На 3 март на сайта на компанията се появи съощение, че нейният бос Дан Меничел е посетил Белия дом и се срещнал с президента Тръмп и вицепрезидента Майк Пенс. Страните обсъдили по-бързото създаване на ваксина. Но на 11 март компанията публикува на сайта съобщение, че Меничъл отстъпва ръководството на основателя на компанията Ингмар Хер. Причината не се уточнява. Говорител на здравното министерство заяви, че Берлин е заинтересован от разработването в Германия и Европа на лекарство срещу заразата. Берлин се опитва също да задържи компанията с финансови предложения, след като такива вече са били предложени и от Тръмп. Фирмата CureVac е частна, но работи с института за медикаменти „Паул Ерлих“, който принадлежи на Германия.

В Германия потвърдените случаи на коронавируса се увеличиха с 1394 за ден и достигнаха 5627. Огнищата на заразата са провинциите Северен Рейн-Вестфалия, Бавария и Баден-Вюртемберг. Берлин обяви, че затваря границите си с Франция, Швейцария и Австрия.

В Италия броят на изписаните за един ден вече задмина броят на починалите за денонощие Ц 369 срещу 368 души.

В Турция броят на заразените се увеличи до 18, като 10 от тях са пристигнали от САЩ и Европа. В Гърция същият показател достигна 331 души, което е със 103 повече от неделя. В понеделик сутрина почина още един пациенти, така смъртните слуачи ставаха 4.

В Сърбия и Косово бе въведено извънредно положение, в Сръбия заразените са 48, а в Косово 9 души. В Сърбия  се забранява събирането на публични места на повече от 50 души. В съседната  Босна и Херцеговина инфектираните станаха 21. Словенските власти решиха да спрат целия обществен транспорт и да затворят въздушното пространство на страната, след като заразените стигнаха 219 души и има един смъртен случай. Албания затвори всичките си сухопътни граници, ще бъдат допускани единствено камиони, превозващи стока. Черна гора затвори също границите си и наложи задължителна карантина за всички граждани, идващи от чужбина. Черна гора остава последната държава в Европа без коронавирус. Русия пък затвори внезапно границата си с Беларус, което предизвика недоволството на Минск.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране