09.10.2019 | 0:30
Секретно руско поделение е участвало в отравянето на Гебрев
Поделение 29155 е имало доста по-сериозна задача – дестабилизация на Европа

Служители на секретното поделение 29155 на руското ГРУ са участвали в опита за убийство на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г. в България. Това пише в. Ню Йорк Таймс в обширен материал, посветен на звеното. Според изданието служители от същото са и Анатоли Чепига и Александър Мишкин, посочени от британските власти като извършители на опита за отравяне на двойния агент Сергей Скрипал.

Многобройни публикации свързват Денис Сергеев с опита за отравяне на Гебрев. Още преди месеци разследващият сайт Belingcat съобщи, че той е идвал у нас под фалшивата самоличност Сергей Федотов.

Поделение 29155 всъщност е имало доста по-сериозна задача – дестабилизация на Европа, твърди Ню Йорк Таймс. Според изданието служителите му са били специално обучени в саботажи и убийства. Звеното действа от десетилетие. Приписват му се опитът за преврат в Черна гора през 2016 г., както и шумните опити за отравяне като този на Скрипал и случаят в България отпреди четири години.

Не е ясно колко често поделение 29155 се мобилизира, твърдят източници на изданието от западните разузнавателни служби. За целите му досега не е говорено, което е показателно за степента, в която руският президент Владимир Путин използва смесицата от пропаганда, дезинформация и хакерски атака, наречена „хибридна война“, за да влияе върху Запада, пише Ню Йорк Таймс.

Базата на поделението се намира в източната част на Москва. Командаването му е поверено на офицера от ГРУ майор Андрей Аверянов. Според Ню Йорк Таймс през 2017 г. той е заснет на сватбата на дъщеря си заедно с Чепига, заподозрян за участие в отравянето на Скрипал.

Това поделение на ГРУ от години е активно в Европа. „Шокиращото е, че руснаците нямат проблем да провеждат подобни операции в страни, които считат за приятелски настроени“, казва източник на изданието. В публикацията се твърди, че западните разузнавателни служби са започнали да събират повече информация за дейността на звеното едва след опита за отравяне на Скрипал.

Въпреки че за дейността му се знае малко, руската държава му обръща особено внимание. През 2012 г. със заповед на военното министерство са отпуснати бонуси за „специални служебни постижения“. Едно от поделенията, които ги получават, е 29155. Другото е под номер 74455 и се твърди, че то е замесено в опита да се повлияе на изборите в САЩ през 2016 г. Третото специално поделение е 99450. За неговите служители се подозира, че са били пряко ангажирани с анексирането на Крим през 2014 г. Бивш офицер от ГРУ твърди, че поделение 29155 е специализирано в диверсионни дейности – взривове, убийства, изобщо всичко, което се наложи.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране