07.06.2023 | 17:57
С подкрепата на ГЕРБ и ИТН Пеевски ще работи по Конституцията
Депутатът бизнесмен влезе в парламентарната конституционна комисия и с косвената помощ на "Възраждане"

Депутатът бизнесмен Делян Пеевски стана член на парламентарната комисия по конституционни въпроси. Това поиска неговата партия, като за целта друг депутат от движението – Гюнер Ахмед, му отстъпи мястото си в същата комисия.

Така най-важната фигура на ДПС влезе в комисията, от която се очаква да измисли реформата в основния закон – основният приоритет на новата коалиционна власт на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Вчера Пеевски и партийният му лидер Мустафа Карадайъ подкрепиха кабинета “Дянков/Габриел” именно с аргумента, че го правят, за да се проведе конституционната реформа, която трябва да преструктурира съдебната власт и да ограничи служебните правителства.

Те твърдяха, че това не означава, че застават зад новото правителство. А управляващите постоянно заявяват, че не се търсили помощта на ДПС за кабинета си. Новоизбраният правосъден министър Атанас Славов обаче недвусмислено заяви вчера: “Единственият шанс този парламент да оцелее политически и правителството да остане на власт е да се извърши конституционна реформа.”

По-рано днес Пеевски посети стаята на ПП в парламента, където разговаря с депутата Никола Минчев. Това обаче не му помогна, за да получи подкрепата на десните. За смяната в конституционната комисия подкрепата си дадоха, освен съпартийците на Пеевски, също ГЕРБ-СДС и ИТН – общо 109 депутати. Против и въздържали се бяха 75 парламентаристи от ПП-ДБ, БСП и един от ГЕРБ-СДС.

“Възраждане”, която усърдно подиграваше десницата и я обвиняваше в съглашателство с ДПС, изобщо не се включи в гласуването. Така всъщност помогна да бъде избран – ако 37-те депутати на партията бяха гласували против или въздържал се, кандидатурата му нямаше да мине. ИТН, които иронизираха също в стила на “Възраждане” ситуацията, откровено гласуваха за включването на Пеевски в състава на важната комисия.

ПРИСМЕХ И ПОДИГРАВКИ

В дебата около решението се прояви най-вече “Възраждане”. Зам.-шефът на партията Цончо Ганев подмина мълчаливо ролята на герберите в цялата история, но ожесточено нападна ПП-ДБ, че са сключили “брак по сметка” с ДПС за парламентарна подкрепа. “Съвсем естествено е да платите първата цена. Тепърва ще имате да плащате”, предупреди той десните. А съпартиецът му Петър Петров подигравателно помоли десницата да предаде на националистите протестните си плакати, които навремето са използвали срещу ГЕРБ, защото сега на тях им трябват, за да свалят новото правителство.

Тошко Йорданов от ИТН коментира предложението ехидно, макар че сам твърдеше, че ще се постарае да не говори така. Той призова „Възраждане“ да подкрепи смяната в конституционната комисия. „Представете си красотата на момента – в една комисия Христо Иванов и Делян Пеевски … Няма да се налага Христо Иванов да ходи с водно колело до Росенец“, каза Йорданов с насмешка. Така показа, че не знае, че Иванов всъщност не участва в тази комисия.

Репликира го водачът на герберските депутати Десислава Атанасова. Също с ирония, тя го поздрави, че е преминал през катарзис. След това припомни, че в 46-ото Народно събрание ИТН е попречила на депутати от ГЕРБ-СДС да влязат в парламентарните комисии тогава. И похвали Йорданов, че се отказал от ролята на морален съдник. Сценаристът й отвърна, че с колегите му тогава възпрели хора, които биели деца на протести.

ДЪЛБОКО ОБЯСНЕНИЕ

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов обяви, че десницата няма да подкрепи номинацията на Пеевски и обясни мотивите си с пространна реч. Той посочи, че излизането от кризата изисква справяне с корупцията и беззаконието, а за това е необходимо да се предоговорят условията, по които работи властта. По думите му, инструментът на тази промяна е именно конституционната комисия.

Според Иванов тя не бива да се политизира с участието на политически лидери, а да бъде максимално експертна по състав. В същото време, промяната в Конституцията изисква много широк обществен консенсус, като за целта десницата ще преговаря с БСП, ИТН и дори “Възраждне”. Това обаче, смята Иванов, трябва да стане така, че да не се създадат подозрения сред гражданите за задкулисна сделка. Именно това, заключи той, не позволява на неговата парламентарна група да избере Пеевски в комисията.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС, който ръководеше правната комисия в предния парламент, заяви, че персоналният състав на конституционната комисия е без значение, важното е съгласието. Той посочи, че за конкретните промени в основния закон, които трябва да се приемат, ще бъдат нужни 180 гласа. А това изисква да се разговаря с всички парламентарни групи. “Въпросът е на дипломация, за да постигнем най-големия възможен консенсус в това Народно събрание”, заключи Чолаков.

Водачът на БСП Корнелия Нинова раздразнено обяви от трибуната, че с нейната партия никой не е разговарял. “Вашето задкулисие не ни харесва. Няма да бъдем част от това, но ще бъдем отворени за нормални, принципни и държавнически разговори за бъдещето на България”, наясно каза Нинова.

Самият кандидат не пророни нито дума по време на разгорещения дебат. Партията му също не се включи, освен при гласуването. По-рано, след разговора в стаята на ПП, Пеевски обясни, че ДПС и десницата имат собствени проекти за промяна в Конституцията, но комисията трябва да изработи само един, който да бъде общ за всички.

Източник: “Сега”

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране