02.12.2019 | 1:16
С 2 ст. поскъпват храните заради тол таксите
Цените на автобусните превози ще се увеличат с до 1 лв.

Тол таксите ще оскъпят хранителните продукти с до 2 ст., показва изследване на Световната банка, цитирано от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ). Според анализа тол таксите ще имат минимално въздействие върху цените на основните хранителни стоки. Максималното поскъпване е до 2 ст. за кг или литър при брашното, хляба, прясното и киселото мляко и безалкохолните напитки. Световната банка е консултант на АПИ при въвеждане на новата система.

Експертите на СБ са направили изчисления за 19 групи стоки. Сметките са на база тарифите, които вече са обявени за обществено обсъждане и предлагания обхват на платената пътна мрежа от 6050 км. За стоките са използвани осреднени цени на НСИ. Според изследването максималното увеличение в различните групи ще е от 0,05% при прясната и замразената риба до близо 4% при безалкохолните напитки. В абсолютно изражение това е най-много 2 ст. за килограм или литър.

Средната цена на килограм ориз например по данни на НСИ е 2,33 лв. с ДДС. При средна дължина на превоз от 189 км за транспортиране на този продукт текущите средни разходи с винетка са 32,38 лв. на тон. При въвеждане на тол таксуване се очаква да нараснат на 34,64 лв. за тон, което е увеличение на транспортните разходи със 7%. Но тъй като делът на тези разходи при ориза е малък (1,8%), отражението върху крайната цена на единица продукция би било най-много 0,17%, или 0,004 лв./кг.

Минимално е увеличението и на цената на хляба. При средната цена на килограм от 1,41 лв. и средна дължина на превоз от 347 км за транспортиране на този продукт, текущите средни разходи с винетка са 83,21 лв. за тон. При въвеждане на тол таксуване се очаква да нараснат на 92,31 лв. за тон, което е увеличение на транспортните разходи с 10,9%. При хляба делът на тези разходи е по-голям отколкото при ориза (7,8%), защото продуктът минава през повече етапи на преработка и в него са калкулирани транспортните разходи и за суровините. Но тъй като тол таксата се преразпределя върху целия товар в един камион, експертите изчисляват, че увеличението в цената на хляба би било най-много 1,67%, или 0,023 лв./кг. Максималното увеличение на литър мляко в резултат от въвеждане на тол таксите би било най-много 1,54%, или 0,023 лв. за литър.

По искане на АПИ екипът на СБ анализира и отражението на тол таксите върху цените на автобусните билети. Оценката показва, че при късите автобусни линии като Плевен-Ловеч или Пловдив-Пазарджик тол тарифите ще доведат до поскъпване на билетите между 5 и 15 стотинки.

При маршрути със средна или по-голяма дължина поскъпването ще е с 5-6%, но не повече от 96 ст. Малко по-голямо е увеличението при по-дългите разстояния. В момента средната цена на билета от София до Русе например е около 21,84 лв. При средна заетост от 20 човека в автобус, цената на винетката на един пътник е 13 ст. Тол таксата на пътник по този маршрут с дължина 316,12 км е 63 ст. и при положение, че мрежата с тол таксуване е 85% от целия маршрут, цената на билета ще се повиши на 22,44 лв., или увеличението ще е с около 60 ст.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране