15.07.2022 | 10:00
ТЕЦ-Перник ускорява трансформацията към екологично производство чрез нови технологии и използване на зелени горива

Разговаряме с изпълнителния директор на „Топлофикация-Перник“ инж. Чавдар Стойнев

-Инж. Стойнев, какви са основните приоритети за “Топлофикация Перник”?

-Основният приоритет при управлението на “Топлофикация Перник” е осигуряването на надеждно, сигурно и екологично отопление. Нашите инвестиции са насочени към реализирането на проекти, с които поетапно ще заменим въглищата и ще започнем производството на топло и електроенергия от екологични и зелени горива. Целият ни екип работи активно за ускоряване на трансформацията на „Топлофикация Перник“ чрез използването на природен газ и възобновяеми източници.

-Коя е най-мащабната инвестиция в рамките на последните няколко години?

-Ние инвестирахме в три газови когенератора. С реализирането на проекта ще произвеждаме целогодишно енергия от природен газ. По план-график съоръженията трябва да бъдат включени в експлоатация през лятото. Новите мощности ще допринесат за по-бързия енергиен преход и са една от основните стъпки в процеса по премахване на въглищата.

Всички наши инвестиции са насочени в насока опазване на природата и подобряване на качеството на въздуха в гр. Перник. С проектите ни за производство на чиста енергия даваме ясна заявка, че сме започнали нашата енергийна трансформация, изцяло съобразена с зелена политика на Европа. Новите технологии в индустрията са основополагащи за бъдещето.

-По какъв начин ще се справите с недостига на кадри в сектора?

-За съжаление в нашия сектор от години има недостиг на кадри, въпреки това съм уверен, че има човешки ресурс, който може да се развие. Това са хора, които имат нужда от обучения и допълнителна квалификация. Надявам се да успеем да събудим интереса и в младите специалисти и да ги привлечем да останат в България и заедно да развиваме българската енергетика.

Смятам, че бизнесът заедно с Министерството на образованието, училищата и университетите трябва да работим заедно и върху учебните програми, за да бъдат съобразени с търсенето на пазара. Убеден съм, че летните стажове са стъпка в правилната посока за привличане на енергийните експерти. Младите са бъдещето на страната ни. За това трябва да мислим в посока как да подготвим по най-добрия начин бъдещите кадри и да им осигурим добри условия на труд.

-Дигитализацията навлиза все повече и във Вашия сектор. Какви ще са ползите от тази тенденция за крайния потребител?

-Дигитализацията помага за по-бързия, по-лесния и качествен контрол на потребената енергия. Що се отнася до ефекта върху крайния потребител, смятам, че най-големият плюс е времето, което технологиите спестяват. Ще дам пример с уредите за дистанционно отчитане. Модерните устройства пестят от времето на клиентите. Засичането на показанията от консумираната енергия се извършва от разстояние. Не е необходимо да се чака по график инкасаторът специално да запише данните. Тази технология гарантира и достоверност на информацията – всеки клиент сам може да следи потреблението в реално време.

По същата причина за улеснение на крайните потребители предлагаме и проверка и изтегляне на фактурите в електронен формат.

-Може ли да довършите изречението “За мен клиентите са…”

-Удовлетвореността на клиентите е критерият за това до колко успешно сме си свършили работата.

-И на финала “През следващите години планираме да..”

През следващите години планираме да продължаваме да работим заедно с целия екип, да въвеждаме нов опит и ефективни практики, които ще ни помогнат за цялостната трансформация на “Топлофикация Перник”. Както вече споменах, новите технологии са основополагащи за бъдещето. Колкото по-добре ги познаваме, толкова по-добре ще ги управляваме.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране