03.12.2019 | 10:35
ТЕЦ-Русе с инвестиционно намерение за газифициране на два техни котела
Цените на основното ни гориво, което използваме, много се покачиха. Това не е рентабилно за нас, казва изпълнителният директор на дружеството инж. Севдалин Желев

Инж. Желев, разкажете ни повече за „Топлофикация Русе“ ЕАД.

Дружеството такова, каквото го познават днес нашите съграждани е създадено през 2000 г, когато ТЕЦ „Русе – Изток“ ЕАД се влива в „Топлофикация Русе“ ЕАД. Ще направя само едно уточнение за по-младите ни читатели и то е разбира се, че площадките, сградите и голяма част от съоръженията, както и гордостта на ТЕЦ-а – неговите комини са построени за рекордно кратки срокове през 60-те години на миналия век – два по 180 метра и един 120 метров. Това са и едни от най-високите комини в България.

Това което мога да кажа е, че в сферата на строителството и изграждането на подобни съоръжения онези първи строители от град Русе са изградили шедьовър за своето време, който е пример и в наши дни.

Всеки ден, когато вървя по коридора на дружеството се изпълвам с гордост. По стените имаме окачени в в рамка пожълтели вече страници от вестници от времето в което са поставяни основите на нашето предприятие. Да Ви кажа, страниците може да са пожълтели, но от тях блести гордост и почит към онези мъже и жени, които са работили здраво за бъдещето на техните деца и внуци. Бъдещето, което е наше настояще. И тук, и сега ние отговорно сме поели щафетата в управлението и стопанисването на предприятието.

От доста време предлагате и още една услуга, а именно дистанционното отчитане. Нека поговорим и за него.

От години нашата Топлофикация дава възможност на своите абонати да отчитат ежемесечно потребената топлоенергия. Това става с помощта на уреди за дистанционно отчитане. Основното им предимство е, че не е необходимо абонатите да чакат идването на място на инкасаторите.

От къде и как абонатите Ви могат да закупят тези уреди?

Уредите могат да бъдат закупени както от фирми за топлинно счетоводство в Русе. За да преминат абонатите ни на дистанционно отчитане, е необходимо да се вземе решение на Общо събрание на етажната собственост. По този начин цялата абонатна станция ще се отчита в един и същи момент от разстояние.

Инж. Желев, защо внесохте инвестиционно намерение за газификация на два ваши котела?

Идеята ни е някои от нашите съоръжения да бъдат напълно преустроени да заработят изцяло на природен газ. Основната причина за тези промени се дължи на факта, че цените на основното ни гориво, което използваме, много се покачиха. Това не е рентабилно за нас. Поради тази ситуация се налага да започнем да разнообразяваме енергийния си микс. Започнахме да заместваме част от въглищата и с биомаса. Тя е по-екологична и цените й не са толкова високи.

Предвиждаме и реконструкция и на други два котела, а именно на котел 5 и котел 7. Там целта ни е те са могат да работят на обогатително гориво, местни въглища и биомаса.

Какви други промени предвиждате да направите?

-Преди години започнахме проекта за оползотворяване на биомаса и виждаме, че има положително въздействие върху дейността ни. В резултат на това предвиждаме да подадем документи до РИОСВ и МОСВ да увеличим количеството на биомасата.

Разкажете ни повече за проекта Ви за оползотворяване на биомаса.

Проектът се реализира на три етапа. За производство на електрическа и топлинна енергия се използвахме слънчогледови люспи и други растителни отпадъци от селското стопанство.

Как следите количеството биомаса, която използвате?

Изцяло автоматизирано става измерването на количеството биомаса, която се подава към системата за изгаряне на парогенераторите.

В медиите излезе информация, че в следствие на приетите изменения в Закона за чистотата на атмосферния въздух до средата на другия месец трябва да изградите система за видеонаблюдение и контрол на чистотата на атмосферния въздух. Работите ли по въпроса?

Да, за сега всичко върви по план и в средата на м. декември трябва да заработи системата.

Каква ще бъде целта на тази система за видеонаблюдение?

-Чрез тази система се цели експертите на РИОСВ чрез отдалечен достъп да имат постоянна информация какво гориво се подава до инсталациите.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране