08.04.2020 | 18:32
Томислав Дончев каза кога ще отхлабят мерките
Можем да продължим с цитати и закачки, но аз не мога да разбера какво ни предлага президента

В политиката всичко трябва да е на морална основа. Ако има неща, които будят недоверие, се изисква политическо действие. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред bTV, след като по-рано днес премиерът Бойко Борисов поиска оставката на борда на Българска банка за развитие (ББР).

“Смутът дойде от това, че ББР трябва да е много по-толерантна и е неоснователно да се казва, че този кредит има общо с държавата”, допълни той.

“Въпросният ресурс не се осигурява на ББР, а се осигурява на другите банки чрез нея”, завърши той.

Дончев коментира и словесните престрелки на правителството с президента Румен Радев.

“Войната на институциите винаги е нещо лошо. Хубаво е да има напрежение и да се контролират една друга, но война означава, че се пилее енергия в противопоставянето на една или друга институции. Трябва да минем с по-малко щети през това премеждие”, обясни той.

“Можем да продължим с цитати и закачки, но аз не мога да разбера какво ни предлага президента? Кое да направим по различен начин? Хубаво е да има спор, но да се води по подходящ начин. Да се обменя информация и да се правят предложения. Вие чухте ли предложения? Разхлабване на мерките може да има, когато минем пика на заразата и е в контролируема фаза”, допълни вицепремиерът, заявявайки, че решението не се взима от политиците, а от специалистите.

“Експертите са категорични, че мерките не трябва да се отпускат на този етап. Обсъждат се всички възможни мерки за либерализация. Парковете са много важна тема, хората имат нужда от разходки, за да преживеят психически това. Трябва да се спазват мерките за социална дистанция, но се обсъжда да се случи и това”, каза още Дончев.

“Ако си мислите, че строгите мерки ни носят удоволствие, жестоко се лъжете. Защо да причиняваме това на хората без нужда? Трябва да спасим човешки животи”, допълни той.

Вицепремиерът обясни, че не трябва да се говорят глупости, които да травмират хората и да ги напрягат допълнително.

“Представете си една самотна майка, която трябва да работи от вкъщи. Тя е там, но не може да обърне внимание на детето си. Представете си семействата с проблеми, които трябва да бъдат затворени”, допълни той.

Над 61 хиляди са безработните в момента в държавата. Вицепремиерът коментира и този проблем, както и какви са решенията му.

“На първо място са тези гаранции, които бяха осигурени през банките, за да се отложат кредитите за някой друг месец. Схемата 60/40 се оказва обект на интерес. Това, което се работи в момента, е допълнителна подкрепа за най-малките. На тях имаме шанс да помогнем по много бърза схема за безвъзмездно финансиране. Ако отговаряш на критериите, имаш право да получиш безвъзмездно финансиране, но не повече от 15-20 хиляди лева. Не бива да допускаме масови фалити”, заяви Томислав Дончев.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране