13.07.2020 | 14:44
Томислав Дончев: Не обмисляме оставка
Не можах да разбера защо трябва да се иска оставката на правителството заради действията на главния прокурор, чуди се вицепремиерът

„Не обмисляме оставка на кабинета“. Това заяви в предаването „Здравей, България“ по NOVA вицепремиерът Томислав Дончев.

„Това, което се случва на площада е демокрация. Съжалявам, че не мога да заведа студентите си там. Опитвам се да чуя всяко недоволство. В такава ситуация политиците трябва повече да слушат и по-малко да говорят. Имаме типичен сблъсък на партиен и държавен интерес. Не очаквам да загубим депутати, ако протестите продължат. Организирането на протест в подкрепа на действащо правителство е странен жанр, но имаше повод – приемането на България в чакалнята“, поясни той.

„Не можах да разбера защо трябва да се иска оставката на правителството заради действията на главния прокурор“, каза още Дончев.

„Ние не искаме с никой да воюваме. Трудно е, но това, което се случва на площада, е практикум на демокрацията. Опитвам се да чуя всяко искане и недоволство, макар да са полифонични. В такава ситуация политиците трябва повече да се вслушват, отколкото да говорят“, посочи той.

„Болно ми е, когато се стига до ситуация, където едни български граждани се налага да се бият с други, особено ако едните са с униформа, защото тогава те представляват държавата“, каза още гостът на телевизията по повод проверката за полицейското насилие по време на протестите.

„Тече проверка, която ще установи има ли нередни действия от страна на полицейски служител. Видях клипа, но да се раздава правосъдие телевизионно само от гледане на клип не бива. Мога да изкажа предположение само. Подозирам, че момчето е станало случайна жертва при някой сблъсък. На полицая в такава ситуация не винаги му е лесно да прецени кой точно е удрял и замерял. Има и бити полицаи. Нямам как ако някой напада полицай, той да вдигне ръце и да се предаде“, допълни Дончев.

„Не мога да разбера и защо когато арестуват действащ министър или зам.-министър това е добре, а когато има проверка по отношение на съветник на президента това е лошо. Не разбирам защо водим и двата разговора. От години разговорът е колко корупция има в България, а от друга страна говорим как е лошо, че се предприемат конкретни действия срещу конкретно лице. Как водим двата разговора едновременно? Ние управляваме и сме отговорни за всичко, което става. Ние носим цялата отговорност. Какво става от другата страна и кой го организира са ясни фигурите. Имаме участници от българския политически живот, някои от които високо институционално представени като г-н президента“, каза още Дончев.

На въпрос дали ще платят политическата цена за действията на Прокуратурата, Дончев посочи: „Не сме правили такива тънки политически сметки“.

Попитан дали влизат в ситуацията на Орешарски, Дончев посочи, че генезисът на този кабинет е бил различен. „При Орешарски нещата бяха различни. Този кабинет беше сглобен от всички отломки, останали в Народното събрание. Тогава ние бяхме водеща политическа сила. Това беше правителство на инат. Искането сега е за повече свобода, демокрация и справедливост. Това винаги е актуално и легитимно“, каза още Дончев.

„Вотът на недоверие е политическа грешка – след един неуспешен вот на недоверие да внасяш втори на същата тема е политическа нелепица. Много съм подозрителен към такива формати – експертни програмни кабинети. При подобни формати не е много ясно кой носи политическата отговорност за управлението на подобен кабинет. Опитът назад във времето е по-скоро негативен с такива формати“, каза още вицепремиерът.

„Това е обходна маневра. Тази коалиция е единствената възможна управленска конфигурация, която може да породи този парламент. Не виждам алтернатива, не виждам друг политически формат“, допълни Дончев.

„Омразата не е кауза, тя е само отрицание. Приемам и се съобразявам с правото на гражданите на площада да не ни харесват. Болно ми е, когато тази гражданска енергия е разпиляна. иска ми се да се катализира в нещо. Изборите са след малко повече от половин година. От януари следващата година реално ще сме в кампания. Ние не можем да правим избори докато на някой не му харесва. Щом има усещане за несправедливост и искане за още демокрация и свобода, това означава, че всички политици не са си свършили работата докрай. Омразата е най-лесната политика. Най-лесно е да накараш хората да се мразят, най-трудно е да ги накараш да повярват в нещо и да ги събереш и да ги накараш да вървят в една посока“, допълни той.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране