19.03.2020 | 12:12
Трета жертва на коронавируса у нас, заразените са вече 94
В "Пирогов" почина 80-годишна жена

Трета жертва на коронавируса у нас! Починала е 80-годишната жена в „Пирогов“, която беше в тежко състояние и с прекаран инсулт. Тази сутрин бяха обявени и два нови случая, с което потвърдените заразени в България вече са 94, съобщи шефът на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Обхванатите градове на база направените тестове са София, Плевен, Габрово, Ловеч, Перник, Лом, Благоевград, а от вчера има по един случай в Смолян, Велико Търново, Перник и Бургас. Банско е под пълна карантина. Бургаският случай е свързан с Банско – става дума за 39-годишна жена, която е била готвач в едно от заведенията, прибрала се е преди седмица, има 25 контактни около нея. За изминалото денонощие са обработени 332 проби.

Хоспитализираните пациенти у нас са сравнително малко, само един е интубиран. Повечето пациенти, които са в болница, са с двустранна пневмония, но без дихателна недостатъчност. В Плевен има четирима пациенти на болнично лечение, в Габрово и Благоевград са по двама, в Смолян, Велико Търново, Ловеч, Бургас и Перник има по един. В софийските болници разпределението е: 11 души във ВМА, трима в „Пирогов“, един в МВР-болница, един в „Софиямед“, един в „Александровска“.

От посолството в Скопие идва информация, че двама граждани на Северна Македония са с положителни проби след почивка в Банско.

Сред заразените има и лекар – във Велико Търново, но той няма общо с други пациенти в града и пътят на неговото заразяване още се проучва.

За предпочитане пристигащите от чужбина да се прибират с личен транспорт от летището и да спазват задължително карантината, призова Мутафчийски. В Елин Пелин нямаме заразен, вероятно общината се опитва да сложи в ред учениците, които масово не спазват ограниченията, каза шефът на щаба по повод наложения вечерен час в града.

Имаме сигнали, че големи общности роми се прибират от чужбина, истинско предизвикателство е да им се наложи карантина. Органите на МВР имат много работа там, но това не е дискриминация, коментира Мутафчийски.

Продължава да се работи за логистичното организиране на допълнителните мерки, с които ще се ограничи излизането на възрастните хора, каза още шефът на щаба. В момента се уточнява какви резерви има държавата, за да обслужи тази възрастова категория, обясни той. От няколко дни се обсъжда възрастните да бъдат поставени под още по-строга карантина, но това означава общините да осигурят социален патронаж и снабдяване с храна, стоки от първа необходимост и лекарства на много повече хора.

България продължава да търси бързи тестове от различни производители, те не са сигурни, от 10 твърдо положителни проби, бързите тестове дават фалшиво отрицателни резултати при 6 човека, коментира Мутафчийски. Високата смъртност в Италия той обясни със застаряващото население.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране