08.06.2022 | 16:03
Трифонов: Слагам край на тази коалиция и на тази агония! (ВИДЕО)
Доброволно излизам от управлението. От днес изтеглям министрите на ИТН, обяви Слави

В извънредно изявление лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов обяви, че слага край на коалицията. „Доброволно излизам от управлението. От днес изтеглям министрите на ИТН и слагам край на тази коалиция и на тази агония”, обяви той.

„Причините, поради които тази коалиция не работи и поради която ние нямаме място в нея, са две – Северна Македония и фактът, че в държавата вече няма пари. По отношение на Северна Македония министър-председателят води друга външна политика, различна от политиката на Министерството на външните работи, на парламента и политиката, декларирана на Консултативния съвет при президента”, мотивира се лидерът на ИТН.

„Всичко е въпрос на морал. Ако ние искахме власт, щяхме удобно да си стоим в управлението и да се ползваме от всички ползи на властта. Че то сега би следвало да си ми е супер и да се съобразявам с Кирил Петков и Асен Василев”, разяснява Трифонов.

„Аз не съм тук заради властта, даже продължавам да не се чувствам политик. Заради моралния избор не направих правителство, когато имах най-много депутати”, коментира още Трифонов.

„Ще започнат всякакви глупости, че спираме бюджета и какво ли още не. Затова ясно заявявам, че депутатите от ИТН ще подкрепят актуализацията на бюджета в частта за социалните мерки и пенсиите на хората. Но няма да подкрепят останалата част, защото е вредна и води страната към разруха”, обясни още той.

Напрежението на заседанието на кабинета

„Днес министрите на „Има такъв народ” напуснаха заседанието на МС заради изключително лошия бюджет, който представи министъра на финансите Асен Василев. Това е поредният повод, който ясно и безапелационно показва, че нито министър-председателят, нито финансовият министър се справят, нито тази коалиция работи както трябва. Даже това е агония”, обяснява той.

„Между другото, като казвам повод – искам да ви кажа, че през целия си живот съм се старал да правя разлика между повод и причина. Напускането на министрите на ИТН днес е повод и това е поредният повод”, заявява Трифонов.

За Северна Македония

Трифонов коментира, че министър-председателят си има друг външен министър – Весела Чернева, а не Теодора Генчовска.

„Премиерът е обещал на различни лидери от Европа и света, че ще вдигне ветото на Северна Македония и прави всичко възможно това да се случи, въпреки че огромната част от българските граждани искат Република Северна Македония да започне преговори чак когато изпълни договора между двете държави, подписан през 2017 г.”, обяснява той.

Според лидера на ИТН по този начин Петков грубо, безпардонно и едностранно нарушава подписаното коалиционно споразумение.

„Северна Македония е важна част от нашата история и нашата душа. Никой няма право да взима едностранни решения против волята на българския народ. Това се нарича национално предателство”, категоричен е Трифонов.

Коментар за икономиката

По отношение на бюджета и парите на държавата, откакто Асен Василев е финансов министър, в страната хвърчат едни милиарди нагоре-надолу, е мнението на лидера на ИТН.

„Не знам как на вас ви изглеждат тези милиарди. И аз преди, като съм гледал телевизия, като заговорят за милиарди, настръхвам, а сега това естествено ме ужасява. Всеки лев е важен, особено ако говорим за парите на държавата, защото това всъщност са нашите пари”, обяснява Трифонов.

„Никой няма право да експериментира с тях еднолично, да ги харчи, както намери за добре и да прави, каквото си иска. Ако ще не да е завършил „Харвард“, а Галактическия институт. Имам достатъчно информация и ще ви дам факти. Никой не знае за какво се изхарчи най-голямата сума в историята на България – 9 милиарда лева за 9 дена през декември 2021 г., 4 милиарда се източиха от енергетика и се изхарчиха за текущи нужди”, казва лидерът на ИТН.

„Вземаха се пари от енергетиката и се харчеха, защото няма достатъчно други приходи. 1,2 млрд. от държавните дружества се взеха, за да се купи зърно. Обаче зърно няма. И 1,2 млрд ги няма – къде са. Повечето така наречени мерки, планирани за актуализацията на бюджета само ще увеличат инфлацията и ще обезценят и малкото останали пари на хората. Къде е борбата с мръсните пари, които така щедро щяха да ловят. Къде са осветлените корупционни схеми на предишното управление. Къде са онези 8 млрд. кражби от бюджета и защо тези пари не са в държавата”, попита Трифонов.

Лидерът на ИТН коментира намерението на вицепремиера и финансов министър Асен Василев за изтеглянето на нов дълг над 10 млрд. лева. „Кой мислите, че ги плаща тези пари? Аз нямам деца, но съм загрижен за всички. Защото се чувствам отговорен. За какво съм влязъл в политиката”, каза той.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране