03.04.2019 | 1:09
Турският посланик трябваше да бъде изгонен, а Патриотите като протестират да излязат от правителството
БСП са твърде пестеливи в коментарите си, особено за Цветанов – там или добро, или нищо. Защо го правят – те си знаят

Румен Петков – председател на ПП АБВ, в интервю за предаването на БНТ „Сутрешен блок“

Водещ: На тема избори в следващите минути – АБВ и още 6 партии тръгват към Европейските избори през май с името „Коалиция за България“. Председателят на политическа партия АБВ Румен Петков е в студиото ни. Добро утро и добре дошли.
Румен Петков: Здравейте на вас и на вашите зрители.
Водещ: Защо „Коалиция за България“?
Румен Петков: По много причини. Първата е, че в основателките на този формат 3 са от партиите, които преди близо 20 години основаха „Коалиция за България“ – един печеливш формат, който последователно се представи много убедително и на президентски, и на парламентарни избори. И не е въпрос на носталгия, защото „За България“ е нещо много силно, много стойностно и си струва да се работи в тази посока. Още повече че ние излизаме пред нашите граждани с логото „Европа за българските граждани в предстоящите Европейски избори, така че въпрос на осъзнат избор.
Водещ: БСП обаче казаха, че няма да ви позволят да ползвате името. Има ли някакви юридически трикове, които могат да използват, и в крайна сметка да не стигне това до Европейския вот?
Румен Петков: Не, не мисля. Първо, БСП се е отказала от това име и претенциите изглеждат малко несериозно. Второ, ние сме правно консултирани и сме получили името „Коалиция за България“ по надлежния ред от една от партиите, които участват в коалицията, така че аз не очаквам да има такива проблеми. Не разбирам позицията на председателя на БСП – г-жа Нинова – как може да твърди, че нещо и е откраднато, като то не е нейно.
Водещ: Да, тя използва думата „кражба“ и каза, че АБВ се опитва да влезе вя политиката през задния вход.
Румен Петков: Тя бърка „Техноимпекс“ с „Коалиция за България“. Там може някой да го открадне. Иван Костов знае тя как е взела „Техноимпекс“, но тук става дума за политика. Още повече тя говори за има на партия, става дума за коалиция – една грозновата позиция, която не и прилича.
Водещ: Предизборен трик ли е изборът точно на това име? Обвиниха ви, че разчитате на объркване от страна на избирателите.
Румен Петков: Аз не мисля, че избирателите трябва да бъдат подценявани. Правени са грешки във времето – 15х15 и тъй нататък, но не мисля, че избирателите трябва да бъдат подценявани. Напротив, ние се отнасяме към тях с много голямо уважение и затова и тръгваме с много ясни политики с много ясни ангажименти в предстоящия Евровот. За съжаление виждаме, че сме от скандал в скандал за политика. За защита на българския национален интерес, на интересите на обществото в Европарламента и дума не става, което нас от „Коалиция за България“ откровено ни безпокои.
Водещ: Ако не е предизборен трик, може би да го наречем наказателна акция?
Румен Петков: Не. По никой начин. Още веднъж повтарям – това е въпрос на осмислен избор. За съжаление само ние говорим за мир. Само форматът „Коалиция за България“ много ясно казва, че Европа се нуждае от система за сигурност, Европа се нуждае от лидерство на процеса за недопускане на въоръжение, недопускане на надпревара във въоръжаването, процес „Хелзинки 2“. За съжаление парламентарните партии отказват да се включат в един такъв дебат и аз мисля, че от това губим ние – Европа, и губим ние – България, защото виждаме, че изкуствено се привнасят елементи на напрежение и в Черно море, и в балканския регион. Впрочем ние от „коалиция за България“ казваме от българските институции много ясно да кажат, че няма да допуснат на наша територия ядрено оръжие, че няма да се допусне разполагането на нови военни агресивни контингенти. За съжалени си мълчат и БСП – те се държат по-скоро като извънпарламентарна партия.
Водещ: Те са.
Румен Петков: Те са извън парламента. Ние по това сме си близки с тях, да. Но в парламента никой не говори за мир. Аз се притеснявам, безпокоя от това, че президента не говори на тази тема. Тоест, институциите създават впечатлението, че на някого са обещавали в страната да бъдат разполагани ядрени оръжия – нещо, което никога не е бивало – и да бъдат разполагани агресивни контингенти за това. Една от основните политики, която ние ще отстояваме в Европарламента е сигурна Европа, силна Европа, която води ясно осъзната политика за разоръжаване.
Водещ: Добре. Отворихме темата към международна политика, но проблемите в България като че ли също не са малко. Защо според вас БСП отказа тази протегната ръка на АБВ и „Коалиция за България“?
Румен Петков: Не зная, ние от „Коалиция за България“.
Водещ: Изобщо водихте ли разговори?
Румен Петков: Ние се обърнахме писмено. Ръководството на БСП не пожела и ние като партия АБВ и „Движението за социален хуманизъм“ и „Обединение блок на труда“ – ръководството на АБВ не пожела да се формира един солиден силен ляв форма, който да помете ГЕРБ, да махне това вредно за страната ни управление. Което оставя впечатлението, че косвено БСП под някаква форма обслужва ГЕРБ. Плюс това – дебело подчертавам – ние не поставили никакви условия нито за места в листи, ние сме говорили само и единствено за политика. И нежеланието да се води диалог, от една страна, обрича БСП на самота. И структурите на БСП трябва да си дадат сметка, че днешното поведение гарантира, че БСП ще се яви сама на следващите избори за местни органи за самоуправление, а ние сме като левица в криза тежка, защото това за пръв път от структурирането на левицата в България – 130 години – левицата няма кмет на областен център. И това поведение на самодостатъчност от ръководството на БСП е лош знак за хората.
Водещ: Къде е по-голямата криза – в лявото или в дясното? Казвате, липсва лявото в местната власт, но дясното пък претърпя големия скандал „апартаментгейт“. В същото време в тази седмица те успяха да постигнат единство със СДС и обявиха, че се явяват заедно на изброите. Дайте вашия коментар.
Румен Петков: Аз мисля, че Цветанов си отиде неразбран от парламента. Той още преди 15 години прозря, че Русия ще обяви хибридна война на ГЕРБ и диверсифицира щаба в 6 апартамента. Русия кибератака в единия апартамент, то е в другия. Русия кибератака във втория апартамент, то и в третия.
Водещ: Между другото цитирате думите му от петък в „Панорама“. Той тогава говореше за тази руска атака, кибератака.
Румен Петков: А какво правим с турското вмешателство във вътрешните ни работи? Мълчим си честно и по партийно. Институциите си мълчат. Нали си даваме сметка, че ако това го беше направил руски политик, на часа щяхме да изгоним Макаров, Калашников, Стечкин, Дегтярьов, Туполев – Туполев нямаше да го изгоним, защото щяхме да вземем Боинг 737 Макс, който казват,м че лети с еднакъв успех по линиите на този и онзи свят. Представяте ли си – вдигаме Боинг 737, той си пада сам над Кремъл и решаваме всички въпроси. Вижте – лошото е, че не говорим за политика, държавата няма адекватни инструменти за самозащита. Турският външен министър, когото очакваме да ни гостува, впрочем, ясно казва, че са се вмешали във вътрешните работи на Република България и премиерът 5 часа хленчи някой да му се извини. Това е такова унижение за държавата, само че в парламента няма кой да го пита какво прави. В парламента всички си мълчат. Едните от тази организация „Ограда и паспорти“ обявиха, че щели да ходят да правят митинг пред Турското посолство. Турското посолство, турската държава има своя политика. Къде е нашата политика? Викаш посланика, но не да си бъбрите, но – да, обясняваш му, че си тръгва. Ние не можем да защитим интереса си – хленчим някой да ни се извини. И същевременно се плашим с едни хибридни.
Водещ: Между другото те протестираха – говорим за ВМРО – те вчера протестираха и поискаха всички тези неща, които ги казвате – вие имате обща позиция, а може би я изразявате по различен начин?
Румен Петков: Не е въпрос на изразяване по различен начин. Когато участваш в правителството, съучастник си в унижението, няма как да имаш стабилна и силна позиция. Ти участваш в правителството, ти си част от това накърняване на националното достойнство и самочувствие. Какво означава да ходим да протестираме? Протестираш като казваш „Вън“ – „Ако те не вън, аз вън.“ Тук не може да имаш такова поведение – „ние протестираме срещу едни лоши хора“. Като протестираш, излез от правителството.
Водещ: И какво следва? Вън от правителството – идват следващи избори?
Румен Петков: Не. Те няма да излязат от правителството.
Водещ: А какво?
Румен Петков: Е, не. Те просто няма да излязат. Тази организация „Ограда и паспорти“ – те от това живеят. Нали разбирате, че ние стимулираме по един изключително грозен начин корупцията. Ако имаш 6 апартамента, които не можеш да обясниш по никакъв начин средствата, с които си се сдобил с тях, на всеки апартамент по два пъти те канят на закуска в Щатите. Ако прокуратурата е арестувала 10 души за търговия с паспорти и с българско гражданство, но кажеш, че купуваш Ф-16, спират всички разследвания. Този грозен подход – ние българите трябва да му кажем край и да се преборим за националния си интерес с европейските инструменти и със защита на ценностите на Европа. За съжаление през последните години ние не говорим за тези ценности, може би поради факта, че част от тях са доста далече вече от нас. Ние сега говорим за едни юбилеи, но пропускаме да коментираме 20-годишнината от бомбардировката на съседна Югославия. 10 години там имаше югоембарго. Какво ни донесе на нас българите това? Ние сме съучастници в убийството на 3000 души – жени, деца и възрастни хора. Но на нас югоембаргото и бомбардировката ни донесоха контрабанда – контрабанда на горива, на цигари, на алкохол, натрупване на едни огромни черни пари. Някой да потърси отговорност?
Водещ: Има много хора, които спечелиха от това – българи.
Румен Петков: Българи и не мисля, че трябва да се гордеем точно с тези ни сънародници. Но когато ние не анализираме и не казваме тези неща пред нас, пред европейците, ние рискуваме да станем съучастници в тези двойни стандарти, които за съжаление не могат да бъдат част от етикета на добрата силна Европа, най-доброто място за живеене.
Водещ: Минахме ръба на темата „апартаментгейт“. Но дайте да се задълбаем в нея. Донесе ли нещо на левицата всичко това, което се случи с ГЕРБ пред последните седмици?
Румен Петков: Мисля, че поне – без да съм човек, който прекалено се доверява на социологията – поне от социологията е видно, че на БСП това не донесе нищо, а и БСП са твърде пестеливи в коментарите си, особено за Цветанов – там или добро, или нищо. Защо го правят – те си знаят. Но за съжаление реалният дебат за политиките го няма. Аз неслучайно нося това, с което ние от „Коалиция за България“ ще се обърнем към нашите съграждани – „Европа за българските граждани“. Ако ние сега не разберем, че със скандал, изместен от друг скандал, няма как да бъдем тази европейска България, която искаме за българските граждани, нищо не сме разбрали. Този скандал, за съжаление, остава в периферията. Този скандал е медиен, тост има почва в медиите. Този скандал ни го даде радио „Свободна Европа“.
Водещ: Вече сайт, дори не е радио.
Румен Петков: Добре – сайт, но да кажем следното – БСП преди години не пожела да влезе в КОНПИ. Тоест, ясно каза „Нас проблемите с корупцията не ни интересуват“. И това системно излизане от КОНПИ, от Управителния съвет на Националното сдружение на общините, от парламента, то е едно бягство от отговорността, за която всъщност си се борил пред българските граждани. И когато веднъж си казал „Мен не ме интересува корупцията по високите етажи на властта“, затова и ти не си част от дебата за тази корупция. Не твърдя, че те са участници в корупцията, но те не могат да бъдат част от дебата.
Водещ: Излизат обаче като че ли като големия печеливш от БСП, според „Алфа рисърч“ – вчерашни данни – половин процент разлика. Това отдавана не се е случвало.
Румен Петков: Това е срив на ГЕРБ, това не е качване.
Водещ: Но е позитив за БСП. В същото време ГЕРБ казват „Излязохме по-силни от скандала“.
Румен Петков: Аз не мисля, че са излезли по-силни. Всеки кандидат за евродепутат на ГЕРБ трябва да знае, че е в асансьора на Цветанов. И този асансьор върви надолу. Когато ти приемаш шеф на щаба ти да е човек, който не може да обясни богатството си, ти приемаш това като политика, която е и твоя, и която си готов да отстояваш.
Водещ: Жертва ли беше Цветанов?
Румен Петков: Жертва на лакомия, жертва на имота си, който той не може да обясни, жертва на имущество, което е натрупано по мое дълбоко виждане по нередовен начин.
Водещ: Според президента Румен Радев, въпросите около покупката на апартаментите „рефлектират върху доверието на политическата класа и държавността“. Как ви звучат думите му?
Румен Петков: Нямаме различия. Нима не е така? 4-5 човека ти показват, че за тях властта са апартаменти, тераси, за тях властта е начин на самообогатяване, за тях властта не е правене на политика в интерес на българското общество. Не виждаме ли – вие коментирахте тази сутрин „Пакета Макрон“ – толкова ли не разбираме, че българските правителства и нашите евродепутати проспаха „Пакета Макрон“ и не го спряха в самото начало? Ние не разбираме ли, че когато нашите евродепутати гласуват против „Северен поток 2“, който се случва и който съвсем скоро ще бъде въведен в експлоатация, ние гласуваме против пряката доставка на руски газ за България. И сега ще плащаме транзитна такса на приятелска, както се вижда Турция, която без особени скрупули се меша във вътрешните ни работи. Утре какво правим като ни затегнат кранчето? Тоест, ние имаме неадекватни евродепутати и голямата битка на „Коалиция за България“ ще бъде „Европа за българските граждани“ с всички средства, с които това може да бъде направено.
Водещ: Какво очаквате от Европейските избори? Прагът е много – 5,88.
Румен Петков: Да. Прагът е голям, тежък за нас като коалиция, но аз много разчитам на една активност, на будно гласуване и на гласуване, което да отговаря на интересите на отделния гражданин. Вижте, ние говорим за Европа на регионите. За съжаление само от „Коалиция за България“ е казано, че ножицата в регионите се разтваря все повече и повече. Северозападът, София, Югозападът – ножицата се отваря все повече и повече. Ние имаме обезлюдяване. За съжаление само ние от „Коалиция за България“ говорим. Това не е тема нито на парламентарен дебат. Никой не се смущава от факта, че „Фолксваген“ се мести в Сърбия – нито е член на Европейския съюз, нито на НАТО. Толкова ли не се притесняваме от това, че едно от големите предприятия от Варна прескочи Дунава и отиде в Румъния? Не разбираме ли, че нещо не е както трябва? И заради това се обръщам към българските граждани да гласуват с разума и с убедеността, че на България и е нужно силно адекватно европейско присъствие.
Водещ: Два въпроса за финал. Единия – малко повече от месец, месец и нещо остава до изборите, а по-малко от месец до началото на кампанията. Нямате имена. Защо ги бавите? Чакате БСП и да извадите коз от ръкава?
Румен Петков: Не, не. Ние не сме със зайчета и ръкави. Имаме 25 номинации в рамките на „Коалиция за България“ и днес имаме обсъждане на темата и много се надявам до края на седмицата да финализираме процеса. Не се правим на интересни по никой начин, вярвайте ми. Ние в 26 от областните структури само а политическа партия АБВ са направени повече от 20 номинации. Така че структурите ни се готвят с цялото напрежение и отговорност, за да можем действително да покажем разумния избор на българския гражданин.
Водещ: Ивайло Калфин присъства ли там?
Румен Петков: Ивайло Калфин е човек с много авторитет и човек, който може да бъде много – и е показал, че може да служи на България в различни качества.
Водещ: Благодаря ви.
Румен Петков: Благодаря и аз.
Водещ: Румен Петков – лидер на политическа партия АБВ в студиото ни по темата „„Коалиция за България“ и предстоящият вот на 26 май“.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране